demantirali otpužbe

Ukrajina: Nemamo ništa s napadom dronom na Kremlj

03.05.2023 u 16:07

Bionic
Reading

Savjetnik ukrajinskoga predsjednika Mihajlo Podoljak rekao je u srijedu da Kijev nema ništa s bilo kakvim napadom dronom na Kremlj i da takvim akcijama Kijev ništa ne postiže na bojištu nego bi samo izazvao Rusiju na radikalniju akciju

Podoljak je u komentarima poslanima Reutersu rekao da optužbe da Kijev stoji iza napada te rusko uhićenje navodnih ukrajinskih sabotera mogu značiti da se Moskva priprema za veliki "teroristički" napad na Ukrajinu sljedećih dana.

"Naravno, Ukrajina nema ništa s napadima dronovima na Kremlj. Ne napadamo Kremlj jer, prije svega, time se ne rješava ikakva vojna zadaća", rekao je Podoljak.

Rusija je optužila Ukrajinu u srijedu za napade na Kremlj tijekom noći u neuspješnom pokušaju atentata na predsjednika Vladimira Putina.

  • +14
Rat u Ukrajini - ukrajinski vojnici u Bahmutu Izvor: Profimedia / Autor: AFP / AFP / Profimedia

Podoljak je rekao: "Po mojem mišljenju apsolutno je očito da 'izvješća o napadu na Kremlj' i istodobno navodno pritvaranje ukrajinskih sabotera na Krimu ... jasno pokazuje pripremu velike ruske terorističke provokacije u nadolazećim danima" . 

Kremlj je priopćio da napad smatra "planiranom terorističkom akcijom" i zadržava pravo na odmazdu, preniejla je ruska novinska agencija RIA.

U navodnom napadu na Putinovu rezidenciju u Kremlju korištena su dva drona, ali ih je ruska obrana onesposobila.

Putin nije ozlijeđen, a na zgradama nije počinjena materijalna šteta, priopćio je Kremlj.

"Kremlj je ove akcije ocijenio kao planirani teroristički čin i pokušaj atentata na predsjednika uoči Dana pobjede, Parade 9. svibnja", navodi RIA.

Dodaje da Putin nije promijenio svoj raspored i da radi kao i obično.

"Ruska strana zadržava pravo da poduzme mjere odmazde gdje i kada smatra prikladnim", prenosi agencija.

Nepotvrđeni video koji kruži ruskim društvenim medijima, uključujući kanal vojne novinske kuće Zvezde, prikazuje dim koji se diže iza glavne palače Kremlja nakon navodnog incidenta.