TRIJUMF U STUTTGARTU

Zeleni dobili prvog gradonačelnika u Njemačkoj

23.10.2012 u 11:56

Bionic
Reading

Izbori za gradonačelnika u Sttutgartu donijeli su ove nedjelje iznenađujući rezultat: pobijedio je kandidat Zelenih Fritz Kuehn te tako postao prvi direktno izabrani gradonačelnik iz ove nekad male stranke, koja u međuvremenu vlada i velikom industrijskom pokrajinom Baden-Wuertemberg

Čini se kako su Zeleni od pomalo anarhoidnog pokreta ekoloških i ljevičarskih aktivista postali stranka građanskog centra, što pokazuje i njihov uspjeh na nedjeljnim izborima za gradonačelnika Stuttgarta. Kandidat Zelenih Fritz Kuhn osvojio je u drugom krugu 52,9 posto glasova, a  njegov suparnik Sebastian Turner – iza kojeg su stajali CDU, FDP i Slobodni birači – dobio je tek 45,3 posto. Tako je i stranka kancelarke Angele Merkel izgubila još jedne lokalne izbore u vremenu prije nadolazećih parlamentarnih izbora, koji su zakazani za rujan 2013., a kandidatu njenog CDU očito nije pomogla ni podrška koalicijskog partnera, liberalnog FDP-a, koji već mjesecima u anketama jedva prelazi prag od pet posto.

Na to se osvrnuo i novoizabrani gradonačelnik Kuhn na svojoj prvoj press-konferenciji u ponedjeljak, kada je istaknuo da 'CDU nije u stanju prihvatiti moderne političke teme te ih uvijek razumijeva sa zakašnjenjem', a Zeleni razumiju brige i stavove urbanih glasača. Pedesetsedmogodišnji Kuhn jedan je od osnivača Zelenih te njihov dugogodišnji istaknuti političar, koji se sada može pohvaliti i time da je prvi iz te stranke koji je izabran za gradonačelnika jednog velikog njemačkog grada. Pomoglo mu je i to što je za njega u kampanji agitirao i stranački kolega Winifred Kretschmann, također prvi pokrajinski premijer iz redova Zelenih, i to pokrajine Baden-Wuertemberg, čije je Stuttgart središte.

Iz redova Merkeličina CDU se pak moglo čuti kako njihov 'konzervativni profil' nije prihvatljiv glasačima u velikim gradovima te da je potrebno da 'stranka konačno uđe u 21. stoljeće'. Zelenima je pomogao i angažman oko prosvjeda u povodu gradnje velikog željezničkog čvorišta u središtu grada, poznatog u javnosti kao projekt Stuttgart 21, zbog kojega je CDU izgubio podršku mnogih svojih birača.