situacija u ukrajini

Zekanović: Treći svjetski rat više nije znanstvena fantastika. Ukrajincima prijeti gora kataklizma od one nama 1991.

23.02.2022 u 11:16

Bionic
Reading

Zastupnik Hrvoje Zekanović (NZ) upozorio je u srijedu u Hrvatskom saboru kako zbog situacije u Ukrajini treći svjetski rad više nije znanstvena fantastika, nego nešto za što postoji stvarna prijetnja

„Desetci tisuća ruskih vojnika upravo ulaze u Ukrajinu, radi se o tisućama tenkova, VBR-ova, helikopteri slijeću na teritorij nezavisne i suverene države Ukrajine“, izjavio je u slobodnom saborskom govoru.

Ukrajinskom narodu, upozorio je, prijeti gora kataklizma od one koja je prijetila hrvatskom 1991. godine.

Za preksinoćni govor ruskog predsjednika Vladimira Putina o Ukrajini, Zekanović kaže kako je „možda, jedan od najvažnijih u povijesti modernih tehnologija, govor koji je obilježio 21. stoljeće i budućnost čovječanstva“.

Peović: HDZ treća elementarna nepogoda

Dio oporbenih zastupnika i danas se referirao na uhićenje ministra Darka Horvata i aferu s dijeljenjem poticaja 'po babi i stričevima'.

„O HDZ-u možemo govoriti kao o trećoj elementarnoj nepogodi, nakon pandemije i potresa“, ustvrdila je Katarina Peović (RF), navodeći kako je 2018., dok je Horvat razmjenjivao sms poruke sa suradnicom o podjeli potpora malim poduzetnicima na netransparentan način, pulski Uljanik proživljavao agoniju.

Jedino što je trebalo da se u njemu održi proizvodnja i sačuvaju radna mjesta bila je država garancija od 150 tisuća kuna, no za to nije bilo potrebe, ni volje, davalo se malim poduzetnicima, bez kriterija, rekla je Peović, dodavši kako su propast Uljanika, Brodotrogira, Orljave puno opasniji od onoga što je Horvatu stavljeno na teret.

Sačić: Treba nam dorhokracija

Referirajući se na istu aferu Željko Sačić (HS) poručio je kako je za Hrvatsku „dorhokarcija, nakon demokracije, jedina nada za spas“.

„Pozivanje na red glavne državne odvjetnice je sumrak svake razumne demokracije i pravne države, to je kršenje ustavnih načela“, kazao je zastupnik, referirajući se na subotnje premijerove izjave.

Državne odvjetnike na svim razinama pozvao je da maksimalno rade svoj posao. „Jedina ste mogućnost da spasimo Hrvatsku“, poručio je.

Zlata Hrvoj Šipek poslala je premijeru jasnu poruku da su njegovi ministri korumpirani, da potkradaju državni proračun“, dodao je Milan Vrkljan (Za pravednu Hrvatsku) spočitavajući premijeru što je glavnu državnu odvjetnicu prozivao zbog tajminga i tražio čvrste dokaze.

DORH je pokucao na vrata ministra Horvata, spominju se i dva aktualna ministra, a zajedničko svima je nemaju stručne kompetencije, da im je doseg upitan, a procedura izbora nejasna, izjavio je pa se posebno obrušio na ministra Aladrovića.

"Premijer je mladcu sa 30 godina dao priliku da bude ministar, iako se u njegovoj biografiji ne može naći uporište za to, on je jedna lijenčina koja svoj posao radi sa omalovažavanjem, bez socijalne inteligencije", ustvrdio je Vrkljan, pozvavši premijer da miče takve ministre.

Nekorektno je tako ad hominem govoriti o nekome tko se ne može braniti, uzvratio mu je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Branko Bačić (HDZ) upitao je Vrkljana je li on baš najprikladniji držati moralne prodike, s obzirom „da javnost zna“ kakav je epilog njegovog pravosudnog postupka, očito 'ciljajući' na sudski postupak u kojem se Vrkljanu sudilo da je s kolegom iz bolnice primio mito, ali su optužnice protiv njih odbijene, zbog zastare.

Hrvatski sabor je danas u dnevni red uvrstio osam novih točaka, među njima su i prijedlozi klubova Mosta i sedam lijevo-liberalnih stranaka o raspuštanju Sabora.