hrastovac u saboru

Zekanović: Nije primjereno da uz znanstveni i odjel za mlade bude i LGBTIQ odjel

15.02.2018 u 16:49

Bionic
Reading

Saborski zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović ocijenio je u četvrtak kako je nedopustivo osnivanje Radne grupe za knjižnične usluge za LGBTIQ korisnike u sklopu Sekcije narodnih knjižnica Hrvatskoga knjižničarskog društva (HKD) , prijedlog koji se među ostalim nalazi na dnevnom redu predstojeće sjednice Stručnog odbora HKD-a zakazane za petak, 16. veljače

Taj prijedlog predstavlja prodor političkog LGBTIQ aktivizma iz prostora civilnih udruga u strukovne udruge, u ovom slučaju HKD-a, nacionalne strukovne udruge knjižničara koja bi na sebe trebala preuzeti dio promocije i daljnje afirmacije ciljeva LGBTIQ politike, rekao je Zekanović na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Ocijenio je da je to nedopustivo i apelirao na sve knjižničare u Hrvatskoj da reagiraju i traže da se ta odluka ne izglasa. Zekanović je apelirao i na korisnike narodnih knjižnica da izraze nezadovoljstvo tim prijedlogom predsjedništvu udruge, predsjednici Stručnog odbora Zrinki Udiljak Bugarinovski, predsjednici društva Dunji Holcer ili potpredsjednicama Romani Horvat i Blaženki Peradenić-Kotur.

"Nije primjereno da narodne knjižnice u Hrvatskoj budu primorane sutra uz dječji odjel, odjel za mlade, znanstveni odjel stvarati i takav odjel", rekao je Zekanović koji smatra da  HKD time pokušava nametnuti jedan vrijednosni sustav koji svim ljudima nije prihvatljiv.

Ako već treba nova radna grupa u okviru Sekcije za narodne knjižnice, zašto to ne bi bila radna grupa za obitelj ili hrvatske branitelje ili za 300 tisuća ovršenih građana. Zekanović je postavio i pitanje - što bi bilo kada bi, na primjer, pro life udruge tražile isti prostor da uđu u hrvatske knjižnice.

  • +36
XV. Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji pod sloganom Još Hrvatska ni' propala Izvor: Pixsell / Autor: Boris Šćitar

Zekanović je pritom istaknuo da Ministarstvo kulture u potpunosti financira rad ukupnoga broja zaposlenika HKD-a, a u najvećoj mjeri financira i stručne programe i aktivnosti HKD-a, te bi se, ustvrdio je, ako se ovaj prijedlog prihvati, počelo izravno financirati promidžbu i afirmaciju ciljeva LGBTIQ politike.

sve osim nogometa

Učitavanje...