broj porastao

Zdravstvenih osiguranika 315 tisuća više nego stanovnika

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 05.04.2022 09:49
  • Objavljeno 05.04.2022 u 09:34
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

U prva tri mjeseca ove godine broj osiguranih osoba u HZZO-u skočio je za dodatnih 100 tisuća, na više od 4,2 milijuna, piše u utorak Večernji list

Hrvatska je početkom siječnja imala 209 tisuća zdravstvenih osiguranika više nego stanovnika. U međuvremenu, broj zdravstvenih osiguranika ne samo da nije usklađen s brojem stanovnika, nego je potkraj ožujka naglo skočio, i to za dodatnih više od 100 tisuća!

Tako je 28. ožujka 2022. Hrvatska imala čak 4,203.246 zdravstvenih osiguranika, a podsjetimo da prema prvim rezultatima popisa stanovništva ima najviše 3,888.529 stanovnika. To znači da u Hrvatskoj imamo gotovo 315 tisuća zdravstvenih osiguranika više nego stanovnika.

Početkom siječnja ove godine imali smo 4,097.903 zdravstvena osiguranika ili 209 tisuća zdravstvenih osiguranika više nego stanovnika.

Usporedbom broja stanovnika po županijama s brojem osiguranika tada se pokazalo da najveći višak zdravstvenih osiguranika u odnosu na broj stanovnika imaju Grad Zagreb, zatim Splitsko-dalmatinska, Primorsko-goranska, Istarska, Osječko-baranjska, Zadarska, Vukovarsko-srijemska, Zagrebačka i Sisačko-moslavačka županija.

U siječnju je iz HZZO-a odgovoreno i da su 41.084 osobe osigurane preko HZZO-a s prebivalištem u drugim članicama EU-a, uključujući i države EEA-e (Europskog gospodarskog prostora) i Švicarsku te ugovorne države BiH, Srbiju, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju, kao i da su među tim osobama korisnici hrvatske mirovine koji žive u drugim članicama EU-a ili ugovornim državama, zatim izaslani radnici i njihove obitelji, osiguranici koji žive u drugim državama, primjerice rade u Hrvatskoj, a žive u Sloveniji.

No ni tada nismo dobili konkretan odgovor što je s viškom od 168 tisuća osiguranika u odnosu na broj stanovnika i tko su oni, odnosno je li riječ o odseljenima, a ne odjavljenim hrvatskim građanima ili fiktivno prijavljenim stanovnicima Hrvatske.

U međuvremenu, a prema podacima HZZO-a, Hrvatska je 3. ožujka 2022. imala 4,086.391 zdravstvenog osiguranika, što znači da se broj osiguranika smanjio za 11,5 tisuća u odnosu na početak siječnja, kada smo imali 4,097 milijuna zdravstvenih osiguranika.

'Prema evidenciji Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, broj osiguranih osoba stalno se mijenja te gotovo svaki dan imamo drugu brojku', stoji u odgovoru glasnogovornika HZZO-a, piše novinarka Večernjeg lista Dijana Jurasić.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!