RJEŠENJE SPORA DALEKO

Žbogar tvrdi da je Rehn iznio novi prijedlog

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 15.06.2009 18:02
  • Objavljeno 15.06.2009 u 17:56
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je u ponedjeljak u Luxembourgu da je povjerenik za proširenje Olli Rehn iznio dopunjeni prijedlog za rješavanje hrvatsko-slovenskog graničnog spora u kojem su uvaženi neki slovenski prijedlozi.

"Slovenija pokušava naći rješenje. Raduje nas što se proces nastavlja. Ujutro se sastala predsjednička trojka, koja je dala potporu novom Rehnovom prijedlogu i o tom prijedlogu i novim idejama razgovarao sam s Rehnom i Jandrokovićem", izjavio je slovenskim novinarima Samuel Žbogar

"U tim prijedlozima uvaženi su neki prijedlozi koje je dala slovenska strana i sada ih moramo podrobno pregledati i tek nakon toga moći će se dati neka konačna ocjena. Mislim da u tim prijedlozima ima određenog napretka i zato ih valja temeljito proučiti", dodao je Žbogar.

Upitan da li spominjanje summita EU-a, koji se održava u četvrtak i petak u Bruxellesu, kao krajnjeg roka do kada se treba postići rješenje znači pritisak, Žbogar je rekao da nije riječ o pritisku nego da je predsjednička trojka "izrazila očekivanja da se to riješi do summita".

"I Rehn je jutros rekao da u sljedećih nekoliko dana treba pokušati naći rješenje na temelju prijedloga koji je danas iznesen. Međutim, mislim da je vremenski rok dosta tijesan jer treba obaviti određene razgovore kako kod nas tako i u Hrvatskoj. Zato je možda malo suviše optimistično da bi do sastanka Europskog vijeća mogli imati konačan rezultat", istaknuo je Žbogar.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković
izjavio je da su Hrvatska i Slovenija ostale su pri svojim stajalištima glede prijedloga za rješenje graničnog prijepora i nastavka hrvatskih pristupnih pregovora i da su se dogovorile da će nastaviti razgovore kako bi prije ili tijekom summita EU-a, krajem ovoga tjedna, pronašli rješenje.

Glasnogovornica povjerenika Rehna
Krisztina Nagy izjavila je da će se razgovori nastaviti ovoga tjedna nakon što obojica ministara obave potrebne konzultacije kod kuće.

Prema diplomatskim izvorima, predsjednička trojka je na svom sastanku s Rehnom dala "nedvosmislenu potporu nastavku hrvatskih pristupnih pregovora" i istaknula da je važno pronaći rješenje do summita EU-a, koji počinje u četvrtak popodne.

Prema europskom diplomatskom izvoru, nije riječ "o novom prijedlogu, nego o podešavanju prethodnoga, ali da se pri tome ne naruši njegova ravnoteža".

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi