U ODNOSU NA AMANDMANE

Žbogar dopušta 'malo manevarskog prostora'

28.05.2009 u 08:49

Bionic
Reading

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je u srijedu da što se tiče Slovenije postoji "malo manevarskog prostora" u odnosu na amandmane koje je Ljubljana dala na prijedlog povjerenika za proširenje EU-a Ollija Rehna kako bi se mogli nastaviti pregovori s Hrvatskom o rješenju graničnog spora.

"Manevarskog prostora je malo, ono što smo dali kao naše amandmane doista je suženo na ono što je za Sloveniju od vitalnog značenja", rekao je Žbogar u razgovoru za emisiju "Odmevi" Slovenske televizije u srijedu navečer.

Na pitanje gdje onda vidi put za nastavak pregovora o Rehnovu nacrtu sporazuma o graničnoj arbitraži s Hrvatskom, Žbogar je rekao da se "uvijek nađe put za pregovore" i da je moguće doći do rješenja koje bi zadovoljilo i slovenske interese.

Nakon današnjeg šestog susreta ministara vanjskih poslova Slovenije i Hrvatske s Rehnom, Žbogar vidi "nastavak pregovora" s Hrvatskom.

"Mislim da će se povjerenik Rehn sada s predsjedavajućom trojkom Europske unije konzultirati o tome hoće li za idući trilateralni susret izaći s novim prijedlogom", rekao je Žbogar.

Budući da Slovenija smatra kako je Hrvatska pristupnom dokumentacijom tijekom pregovora s Europskom unijom "prejudicirala" granicu, odnosno "promijenila" stanje koje je na granici bilo prilikom osamostaljenja dviju država, Žbogar je pojasnio da slovenska vlada o tome ima "mnogo dokumentacije" i da ju "i dalje prikuplja", kako bi mogla dokazati svoju tezu.