KRIZA DRMA SVIJETOM

Zbog teškog stanja hitan sastanak G7

06.08.2011 u 10:13

Bionic
Reading

Berlin, Pariz, Rim i London žele da se što prije počnu provoditi mjere usvojene na summitu EU-a u srpnju o rješavanju financijske krize, prenose u petak navečer svjetske agencije

Iz ureda njemačke kancelarke Angele Merkel priopćeno je da je ona odvojeno telefonski razgovarala s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem, talijanskim premijerom Silvijem Berlusconijem i britanskim premijerom Davidom Cameronom, prenosi agencija France presse.

'Svi oni žele da se što prije počnu provoditi mjere dogovorene na summitu 21. srpnja u Bruxellesu', kazao je glasnogovornik ureda njemačke kancelarke.

Cameronov ured priopćio je da se on s Merkel dogovorio o nazdoru krize na financijskim tržištima. 'Dogovorili su se da će pratiti situaciju i ostati u kontaktu', rekao je Cameronov glasnogovornik, a prenosi Reuters.

Agencija France presse piše da je francuski predsjednik Sarkozy razgovarao o gospodarskom stanju s Merkel i šefovima vlada Španjolske i Italije, Joseom Luisom Zapaterom i Berlusconijem, a tijekom večeri je predviđen i njegov telefonski razgovor s američkim predsjednikom Barackom Obamom.

S Obamom bi večeras trebali razgovarati i Merkel i Berlusconi.

Berlusconi je, pak, u Rimu najavio da se sa Sarkozyjem dogovorio da se kroz nekoliko dana održi sastanak ministara financija G7.

'Donijeli smo odluku da se kroz nekoliko dana sazove sastanak ministara financija G7', rekao je Berlusconi. 'Stanje je vrlo teško i zahtijeva usuglašene poteze. Treba priznati da je svijet u globalnoj financijskoj krizi koja se odnosi na sve zemlje', dodao je.