akcija tužiteljstva bih

Zbog sudjelovanja u genocidu u istočnoj Bosni uhićeno više Srba iz BiH

12.09.2023 u 18:19

Bionic
Reading

Zbog ubojstva 70 bošnjačkih muškaraca i civila u ljeto 1995. na području Srebrenice i istočne Bosne, što je Tužiteljstvo BiH okarakteriziralo genocidom, u utorak je uhićeno više pripadnika i zapovjednika postrojbi Vojske Republike Srpske, izvijestili su iz državnoga Tužiteljstva BiH.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH na području Zvornika, Šekovića, Han Pijeska, Vlasenice i Bileće u istočnoj Bosni uhitili više osoba osumnjičenih za genocid. Pri tome iz Tužiteljstva BiH nisu objavili broj uhićenih, niti otkrili njihov identitet, ali su naveli da zajedno s partnerskim policijskim agencijama nastavljaju identificirati i druge osobe koje su sudjelovale u počinjenju zločina.

Riječ je o masovnim likvidacijama počinjenim 15., 19. i 23. srpnja 1995. godine nakon pada zaštićene UN-ove zone Srebrenice.

Osumnjičeni su nekadašnji zapovjednici i pripadnici Vojske Republike Srpske koje se tereti za sudjelovanje u zarobljavanju i ubojstvu 70 žrtava, muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti, kao i jedne žene.

Njih su ubili na lokaciji Jarovlje u općini Vlasenici i dvije lokacije na području općine Šekovići u mjestu Bišine.

Tužiteljstvo sumnja da su nakon egzekucija organizirali sklanjanje njihovih tijela u masovne grobnice. Na taj su način prema mišljenju Tužiteljstva BiH sudjelovali u genocidu počinjenom na području istočne Bosne.

Pripadnici srpskih vojnih snaga predvođenih generalom Ratkom Mladićem likvidirali su uglavnom u ljeto 1995. više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka, što je najteži ratni zločin počinjen na tlu Europe nakon 2. svjetskog rata.