OGORČENJE VUKOVARSKIH BRANITELJA

'Zbog srbijanske optužnice ne možemo ni u Dubrovnik'

22.09.2011 u 18:05

Bionic
Reading

Iako ih optužnica za ratni zločin i genocid, pristigla iz Srbije, nije iznenadila, vukovarskim braniteljima ipak nije bilo svejedno doznati da je i njihovo ime među 44 optužene osobe. Za optužnicu, kao i to tko je na njoj i za što se terete, uglavnom doznaju od novinara

Dan nakon što je objavljena informacija kako je protiv Vladimira Šeksa, Branimira Glavaša, Tomislava Merčepa i Ivana Vekića te još 40 branitelja s vukovarskog područja iz Srbije stigla optužnica za navodni ratni zločin i genocid u Vukovaru '91, Vukovarci uglavnom komentiraju kako je moguće ponavljanje 'slučaja Purda'

Vukovarski branitelj Tihomir Purda uhićen je početkom godine prilikom ulaska u BiH te je u zeničkom zatvoru proveo dva mjeseca zbog sumnje u počinjenje ratnog zločina u jesen '91, a na osnovi srbijanske optužnice. I među Vukovarcima čije se ime našlo na posljednjoj optužnici dostavljenoj iz Beograda postoji bojazan da ne dožive Purdinu sudbinu

'Kako su objavili optužnicu, tako će i tjeralice raspisati za nama, pa nećemo moći nigdje – ne samo izvan Hrvatske, nećemo smjeti ni u Dubrovnik otići. Ako želimo u Dubrovnik, moramo proći onim malim djelićem BiH. Moguće je da nas i tamo skinu i isporuče Srbiji', ogorčen je Tomislav Josić, jedan od onih čija se imena nalaze na optužnici za genocid.

Od vukovarskih branitelja, koji se nalaze uz Šeksa, Glavaša, Merčepa i Vekića, najmanje je 10-ak umrlih. Oni koji su preživjeli, a koji i danas žive u Vukovaru, službeno još nisu zaprimili nikakvu obavijest o postojanju optužnice. U svakom slučaju, traže zaštitu države.

'Optužnicu je podignula zločinačka JNA, a oni su činili zločine na ovom području. Sad podižu optužnicu protiv nas koji smo branili svoje. To je nezamislivo', upozorava Ivan Kovačić, predsjednik vukovarske Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Kovačić podsjeća i kako su 'branitelji iz optužnice bili zatočeni u srpskim logorima i po devet mjeseci'. 'Priznali bi i boga i vraga, samo da batine prestanu. Sad im se po tim iznuđenim priznanjima želi suditi', navodi Ivan Kovačić.

Optužnicu Vijeća za ratne zločine Višeg suda u Beogradu na Općinskom sudu u Osijeku preuzeo je samo ratni ministar unutarnjih poslova Ivan Vekić, potpisavši se pritom, ukazujući na apsurd tog čina, ćiriličnim pismom.