GUŽVA NA JORDANOVCU

Zbog Sanadera spriječen ulaz rodbini bolesnika

Bionic
Reading

Činjenica da se bivši premijer Ivo Sanader liječi od teške upale pluća u Klinici za plućne bolesti Jordanovac bila je uzrok brojnim pogrdnim riječima upućenim osoblju Klinike

ZAGREB - 'Ne smijete biti ovdje! Molim vas, odmah izađite van!' uzrujano je kazala medicinska sestra kada su novinarka i fotoreporter Večernjeg lista u petak oko 19.30 uspjeli ući na Pulmološki odjel bolnice na 4. katu, gdje se liječi Ivo Sanader.

Sanaderu nedostaje zraka

Sanader nije životno ugrožen, ali je respiratorno insuficijentan.Drugim riječima, teško diše i nedostaje mu zraka, ali situacija nijetoliko loša da bi morao biti priključen na respirator. Zdravstvenasituacija za bivšeg premijera bila bi puno povoljnija da je na vrijemezatražio pomoć, tvrdi izvor Slobodne Dalmacije. Naime, govori se daje Sanader nekoliko dana ignorirao simptome kašlja i visoketemperature. Po dolasku na Jordanovac, Sanader je odmah podvrgnutantibiotskoj terapiji, zlatnom standardu u liječenju ove bolesti. Kakokažu stručnjaci, terapija bi trebala trajati najmanje tri tjedna.

Spomenuvši bivšeg premijera ponovila je da smjesta moraju otići te zalupila vratima odjela i zaključala ih. Dok su fotografirali ulaz odjela iznenada je naišla osoba u civilu i zaprijetila novinarki i fotoreporteru Večernjaka zvanjem policije.

No osim što u bolnicu tijekom jučerašnjeg kasnog poslijepodneva nisu puštani novinari, otežan je ili posve onemogućen bio i ulaz rodbini i posjetiteljima brojnih pacijenata koji su zbog toga bili prilično ljutiti. Zaštitari su dobili zapovijed da nikoga ne puštaju u krug bolnice nakon što je vrijema posjeta završilo. Stoga je činjenica da se Sanader nalazi u klinici na Jordanovcu izazvala i brojne pogrdne riječi upućene što osoblju bolničkog osiguranja, što bivšem premijeru.

Tako portir u bolnicu nije htio pustiti gospodina (zaprijetio mu je i policijom) koji mu je potom razdraženo kazao da ide u posjet umirućoj supruzi. Nakon povišenih tonova i malog naguravanja, gospodin je uz pogrdne riječi upućene i portiru i Sanaderu ipak nasilno ušao u bolnicu, a policija je stigla za 20-tak minuta.

Starija gospođa, pak, koja je u pratnji supruga došla obići teško oboljelog brata, morala se, nakon kraćeg mučnog natezanja s portirom, nezadovoljna i bijesna vratiti jer joj ulaz u bolnicu nije bio dozvoljen, piše Večernji list.

Podsjetimo, zbog visoke temperature Sanader je u noći s četvrtka na petak pregledan u zagrebačkoj Klinici za zarazne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević', gdje mu je u petak ujutro dijagnosticirana upala pluća. Nakon toga Sanader je prevezen u Kliniku za plućne bolesti Jordanovac, gdje je nastavljeno liječenje, odnosno započeta je terapija. Kako neslužbeno doznaje Slobodna Dalmacija, bivši premijer ima upalu pluća koju je izazvala bakterija legionela. Riječ je o bakteriji koja se inače zadržava u vlažnim staništima i često je prisutna u klima uređajima koji se redovito ne održavaju. Legionelu je moguće dobiti i na brodu, ako klima uređaj nije redovito održavan.

Malo vitra u Šibeniku

Jahta Malo vitra servisirana je u NCP Remontnom brodogradilištu Šibenikprije nego što se Sanader otisnuo na krstarenje, no posljednja četiri danajahta je ponovno u Šibeniku - točnije, u prostoru zaklonjenom od pogleda posjetitelja marine, u produžetku brodogradilišta. Kako je prostor podpaskom čuvarske službe, do jahte se ne može, a koji se poslovi na jahti obavljaju poslovna je tajna brodogradilišta. Jahta možda ne bi ni 'upala u oko' prosječnom promatraču da uz nju stalno nije brod pomorske policije Krapanj.

U priopćenju Ministarstva zdravstva, koje je potpisao osobno ministar Darko Milinović, objašnjava se da će Sanader na Jordanovcu biti smješten do izlječenja.
'Dok se upala pluća ne smiri, Sanader će biti u bolnici. Bivši premijer već je dobio terapiju, a još se obavljaju neke dodatne pretrage. Obojica smo smatrali da hrvatska javnost mora biti upoznata sa zdravstvenim stanjem bivšeg premijera', objasnio je Novom listu Milinović.

Premijerka Jadranka Kosor također je reagirala s odmora na Braču, sugeriravši da nema razloga za zabrinutost.

'Nisam se s njim čula zadnjih dana, ali kad sam čula da je hospitaliziran razmijenili smo SMS poruke. Riječ je o običnoj upali pluća, kakvu je većina nas jednom u životu preboljela, bakterije su praktično svuda oko nas. Nema tu nikakvih tajni, nije to povezano s bilo kakvom drugom bolešću. Bivši premijer Sanader prima antibiotike i vjerujem da će za nekoliko dana biti pušten kući. I osobno sam smatrala da je bolje da se javnost izvijesti o njegovu zdravlju da se ne bi ništa nagađalo, ništa nismo željeli skrivati', istaknula je Kosor.

Gotovo cjelokupno osoblje bolnice odbijalo je jučer razgovor o Sanaderu, a raspoloženi za razgovor nisu bili ni bolesnici koji su se odmarali u parku. Ipak, novinari su dobili informaciju da je Sanader smješten u apartmanu na posljednjem katu bolnice.

Iako nije predsjednik Vlade već gotovo dva mjeseca, Ivo Sanader ima, prema pripadajućem zakonu, pravo na zaštitu kao da je premijer još četiri mjeseca.