MOGUĆI IZGREDI

Zbog rizika Beograd odustao od izbora na Kosovu

2011-07-27T191320Z_01_BEL09_RTRIDSP_3_KOSOVO-BORDER

2011-07-27T191320Z_01_BEL09_RTRIDSP_3_KOSOVO-BORDER

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Beograd će odustati od lokalnih izbora na Kosovu, jer su preveliki sigurnosni rizici njihovog održavanja bez potpore UNMIK-a i uz protivljenje Prištine i velikog dijela međunarodne zajednice, doznaju beogradske Večernje novosti i dodaje, pozivajući se na neimenovani izvor, kako je bez logističke podrške Misije UN nemoguće organizirati glasovanje u općinama južno od Ibra, a mogući su izgredi i na sjeveru Kosova

Novosti podsjećaju kako su procjene u Beogradu da bi "inzistiranje na lokalnim izborima ugrozilo izjašnjavanje građana Kosova za republički parlament, za šta su najmoćnije zemlje dale "zeleno svjetlo". Ministar za Kosovo Goran Bogdanović kaže kako je vlada u kontaktima sa Unmikom i Eulexom kako bi se razmotrili svi detalji oko provođenja parlamentarnih izbora jer su od lokalnih odustali.

– UNMIK nam je jasno stavio do znanja kako oni ne mogu sudjelovati u lokalnim izborima. Njihovo održavanje je u skladu s Ustavom i zakonima, ali u obzir moramo uzeti i specifičnu situaciju na terenu i sve okolnosti koje nam ne idu na ruku - objašnjava Bogdanović razloge odustajanja od izbora iako su bili najavljivani. Novosti objašnjavaju kako će "kontinuitet lokalnih vlasti u općinama na sjeveru Kosova Beograd osigurati privremenim upravama" što znači da će na lokalnoj razini , umjesto izabranih, biti postavljeni dužnosnici "koje će imenovati nova vlada, u skladu s Zakonom o lokalnoj samoupravi i oni će obavljati dužnosti do stjecanja uvjeta za izbore".

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi