BROJNE ZAMJERKE VLADI

Zbog razmirica između Kosor i Josipovića HV bez načelnika?

18.02.2011 u 11:53

Bionic
Reading

Odluka o imenovanju načelnika Glavnoga stožera HV-a donijet će se vrlo brzo, već idućih dana. Postavljanje generala Drage Lovrića na tu dužnost nije sporno, već su posrijedi neki drugi razlozi zbog kojih predsjednik Republike Ivo Josipović još nije supotpisao njegovo imenovanje – izjavio je za Večernji list Zlatko Gareljić, savjetnik predsjednika Republike za obranu

Gareljić je tako potvrdio da je Lovrićevo ustoličenje, koje je na početku mjeseca predstavljeno kao gotova stvar, ipak zapelo.

Neslužbeno se može čuti da je razlog Josipovićeve suzdržanosti zahlađenje u odnosima između Vlade i Pantovčaka, odnosno da je odgoda predsjedničkog potpisa na odluku o postavljanju novog načelnika Glavnog stožera HV-a reakcija na neke nefer poteze premijerke Jadranke Kosor. Iz kruga bliskog predsjedniku konkretno se spominje pokušaj zaobilaženja Josipovića pri imenovanju nekih drugih kadrova unutar sustava nacionalne sigurnosti premda je bilo drukčije dogovoreno, otkriva Večernjak.

Predsjednik navodno uz to zamjera Vladi što ga se posve zaobilazi u donošenju iznimno važnih dokumenata i zakona.

Tako se spominje da je predsjednik ozbiljno zamjerio što nije bio konzultiran pri donošenju Zakona o sprečavanju sukoba interesa. Taj je zakon Hrvatskoj iznimno važan za zatvaranje Poglavlja 23 – pravosuđe i temeljna ljudska prava, no bitan je i zbog unutarnjepolitičkog života i određivanja pravila ponašanja na političkoj sceni.

Ističući kako ni po čemu nije sporan Lovrić kao budući načelnik Glavnoga stožera HV-a, Gareljić je kao razlog zbog kojeg Josipović još nije potpisao njegovo imenovanje naveo samo rješavanje buduće pozicije formalno još aktualnog zapovjednika vojske, generala Josipa Lucića.

'General Lucić ne želi otići u mirovinu i trenutačno još traje dogovaranje o njegovoj budućoj poziciji', rekao je Gareljić, koji se nije želio upuštati ni u kakva nagađanja.