NA ZAHTJEV USKOKA

Zbog otmice Makedonca dobili mjesec dana pritvora

23.12.2010 u 23:15

Bionic
Reading

Dvojica makedonskih državljana i jedan hrvatski danas su privedeni u istražni centar Županijskoga suda u Rijeci te im je određen jednomjesečni pritvor zbog kažnjivog djela otmice, izvijestio je glasnogovornik tog suda Zoran Sršen.

Pritvoreni su Kiro Stojanovski (43 godine), Blagoje Saša Georgiev (30 godina) i Andrej Petejchuk (29 godina). Stojanovski i Petejchuk su državljani Makedonije, a Georgiev državljanin Hrvatske. Pritvoreni su na temelju zahtjeva Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranoga kriminala (USKOK), a u tom je zahtjevu još i makedonski i bugarski državljanin Kiril Markovski (54 godine), koji je u bijegu, izvijestio je riječki Županijski sud na svojem portalu.

Stojanovskom, Petejchuku i Markovskom pritvor je određen zbog mogućnosti bijega, sprječavanja utjecaja na svjedoke te mogućnosti ponavljanja kažnjivog djela, a Georgievu zbog sprječavanja ometanja istrage i mogućnosti ponavljanja kažnjivog djela. Za trojicu makedonskih državljana određena je i jamčevina po 60.000 kuna, a hrvatskom državljaninu Georgievu od 40.000 kuna.

Kako je objasnio Sršen, USKOK preuzima istragu nad slučajevima otmice ako je žrtva dijete, ako je riječ o prijetnji ubojstvom ili teškim ozljedama te ako otmicu priprema i izvede skupina, to jest zločinačka organizacija.

Trojica osumnjičenika uhićena su u akciji specijalne policije u utorak navečer u Rijeci, kad im je zapriječen prolaz na ulici te su izvučeni iz automobila i odvedeni u policijsku postaju.

Žrtva otmice, doznaje se neslužbeno, bio je makedonski državljanin.