POLITIČKE ZNANOSTI

Zbog ostavke Sanadera mijenjali prijemne ispite

08.07.2009 u 08:17

Bionic
Reading

Iznenadna ostavka Ive Sanadera zatekla je i sastavljače pitanja za prijemni ispit na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti (FPZ)

Kako je otkrila Lidija Kos-Stanišić, profesorica na FPZ-u i jedna od autorica pitanja za prijemni ispit, jedno od pitanja kojim su na fakultetu htjeli provjeriti znanje budućih studenata ticalo se i imena tada aktualnog ministra regionalnog razvoja.

Od studenata se očekivalo da zaokruže ime Petra Čobankovića. No, u međuvremenu je Vladu preuzela Jadranka Kosor, Čobanković je preuzeo Ministarstvo poljoprivrede, a u njegovu je fotelju zasjeo Božidar Pankretić, pa je Uprava fakulteta, kako je za Jutarnji list rekla Kos-Stanišić, morala intervenirati u pitanja.

Za prelazak praga kandidati su morali točno odgovoriti na 60 posto pitanja.

Pitanja na FPZ-u sastavljali su profesori na tom fakultetu, a na temelju gradiva iz srednjoškolskih udžbenika. Provjeravalo se znanje iz hrvatskoga jezika, povijesti i politike i gospodarstva. Dodatne bodove studentima je donio test opće kulture koji je sastavljala prof. Kos-Stanišić.

Pitanjima se htjelo provjeriti čitaju li budući politolozi i novinari novine, odnosno prate li aktualna dnevno-politička događanja te koliko poznaju umjetnost, film, glazbu i sport.