OTEŽANO I NA RIJEKAMA

Zbog leda zabranjena plovidba Dunavom

08.02.2012 u 11:40

Bionic
Reading

Lučka kapetanija Vukovar potvrdila je da je od jutros od osam sati na snazi zabrana plovidbe na Dunavu jer je najmanje 30 posto rijeke pod ledom

Iznimno niske temperature koje su se na području Baranje noćas spustile i do 20-ak stupnjeva u minusu, dok je na vukovarskom području zabilježeno -13 Celzijevih stupnjeva, primorale su Lučku kapetaniju da zabrani plovidbu Dunavom.

'Očekujemo da će situacija biti još ozbiljnija jer je uzvodno, kod Budimpešte, čak 70 posto Dunava pod ledom. Taj će led za dva ili tri dana stići i do Hrvatske', upozorio je kapetan Ivan Barović iz Lučke kapetanije Vukovar.

Najkritičnije je mjesto na Dunavu tzv. Daljska krivina.

I Hrvatske vode su jutros proglasile redovne mjere obrane od leda na Dunavu, a četiri ledolomca i dalje rade na razbijanju leda na Dravi.

'Pet ledolomaca u Baji u Mađarskoj je spremno za borbu protiv zaleđenog Dunava, od kojih su dva ledolomca namijenjena za rad u Hrvatskoj i Srbiji', potvrdio je Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda Osijek.

Tijekom dana u Somboru će se sastati predstavnici hrvatske, mađarske i srpske strane radi dogovora oko angažiranja ledolomaca.

'Ledeni problemi ne poznaju granice pa tako, ako se stvore ledene barijere u Hrvatskoj, posljedice će osjetiti i Srbija i Mađarska', rekao je Đuroković.

Četiri ledolomca stalno su angažirana na Dravi, a noćas su se dva ledolomca od ušća Drave u Dunav kod Aljmaša probila do Osijeka i stalno rade na tom potezu da se ne bi stvorile ledene barijere.

Druga dva ledolomca su kod osječkih mostova, željezničkog i cestovnog, gdje se stalno lomi led da se ne bi stvorile ledene barijere i čepovi.

U slučaju da dođe do naglog topljenja leda i ledene poplave najugroženiji bi bio prostor kod osječke Tvrđe, jer na tom potezu nema obrane od poplave', ukazao je Đuroković.