DUBOKI PROBLEMI

Zbog Kujundžića blokiran promet u Splitu, on dijelio obećanja

14.11.2016 u 12:13

Bionic
Reading

Na specijalne mjere odlučila se splitska bolnica: prilikom dolaska ministra zdravlja Milana Kujundžića, na Križinama su razvučene trake upozorenja i zabranjen pristup građanima koji ondje dolaze automobilima. Ironično, jedna od tema njegovih sastanaka u Splitu bio je upravo prometni kolaps i na Firulama i na Križinama

Blokada je na sreću trajala relativno kratko, kao i Kujundžićev sastanak s vodstvom bolnice i Medicinskog fakulteta te svečano puštanje u rad novog CT uređaja. 'Ovo nam je korak od sedam milja', ustreptao se ravnatelj bolnice Ivo Jurić, zadovoljan jer je - s CT-om koji se pušta u rad u prosincu - broj ovih uređaja udvostručen. S dva na četiri.

Problem i dalje postoji s tek jednim jedinim uređajem za magnetsku rezonancu starim deset godina, koji bi trebao servisirati potrebe preko milijun građana i više milijuna turista koji gravitiraju splitskom KBC-u; Splićani su i jučer potezali za rukav novog ministra, a on im je savjetovao da što prije apliciraju i da će 'učiniti što može'.

'Doznao sam dubinu problema ove bolnice', izjavio je Kujundžić nakon sastanka i otkrio da je problem u zastarjeloj opremi, ali i osoblju kojega je premalo i koje se nalazi u biološki višoj dobi, pa KBC Split u budućnosti jednostavno neće moći izdržati s postojećim resursima. Stoga je najavio i povećanje broja specijalizacija. 'Prvenstveno moramo naći ljude i novac za njih, jer to što ćemo jednog dana imati aparate neće nam ništa vrijediti', plastično je opisao ministar zdravstva.

Objavljeno je da se ipak skida blokada s početka gradnje Objedinjenog hitnog prijema splitske bolnice, koji je prethodna vlast stopirala kao previše ambiciozan. Ondje bi se u budućnosti mogla smjestiti i Hitna pomoć.

Novinari su ministra zamolili da prokomentira serijsko zatvaranje zagrebačkih restorana zbog kršenja propisa o zabrani pušenja pa je kratko odgovorio da je on legalist i da se zakoni moraju poštovati.

Kujundžić se potom sastao sa splitsko-dalmatinskim županom Zlatkom Ževrnjom i ravnateljima svih zdravstvenih ustanova na području ove županije. Ondje je najavljeno hitno rješavanje problema koncesionara i dežurstava jer je, kako je Kujundžić kazao, potpuno neprihvatljivo da dijelovi pučanstva zbog toga povremeno ostaju bez zdravstvene zaštite.