SKUPLJANJE POTPISA ZA REFERENDUM

Zbog križeva branitelji traže opoziv Mesića

Bionic
Reading

Sljedećeg tjedna započinje skupljanje potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma o izglasavanju nepovjerenja predsjedniku RH Stjepanu Mesiću, jer izjavama o uklanjanju križeva iz državnih ustanova krši odredbe Ustava RH

Inicijativa je krenula iz Zadra gdje je Koordinacija udruga proizišlih iz Domovinskog rata na izvanrednoj sjednici 18. kolovoza donijela ovu odluku te uz pomoć braniteljskih udruga iz cijele Hrvatske priprema prikupljanje potrebnih 300 tisuća potpisa.

'Tim su odredbama Ustava zajamčena prava na vjersku slobodu. Predsjednik Republike odgovoran je za povredu Ustava koju počini u obavljanju svojih dužnosti i mi želimo da snosi odgovornost', kaže dragovoljac Marinko Radas, predsjednik udruge 'Hrvatski domobran' koja je član Koordinacije udruga proizišlih iz Domovinskog rata Zadarske županije.

U odluci koordinacije o skupljanju potpisa radi izglasavanja referenduma o nepovjerenju predsjedniku Mesiću stoji, među ostalim: 'Dirajući u Kristov križ i tražeći njegovo uklanjanje iz javnih prostora, Mesić dira u najdublje vjerske osjećaje hrvatskog naroda čime vrši povredu Ustavom zajamčenih vjerskih osjećaja i sloboda. Njegova najnovija protuhrvatska inicijativa je kulminacija grubih napada na prava hrvatskog naroda. Mi moramo složno istupiti i skupiti potpise za izglasavanje referenduma o nepovjerenju sadašnjem predsjedniku RH i dodijeliti mu nečasni otpust s te časne funkcije, kao poruku svima i za sva vremena da se u hrvatske svetinje ne može nekažnjeno dirati', stoji u odluci koordinacije čiji je predsjednik Ante Martinac.

U odluci se iskazuje uvjerenje da će svi Hrvati i sve udruge proistekle iz Domovinskog rata poduprijeti ovu akciju i na taj način pokazati i obraniti svoj nacionalni i vjerski ponos. Prikupljanje potpisa provodit će se u organizaciji koordinacije, o čemu će biti obaviještene sve braniteljske udruge u Hrvatskoj, piše Slobodna Dalmacija.