BESKRAJNA CENZURA

Zbog Jadran filma ponovno skinuta 'Latinica'

06.12.2010 u 18:23

Bionic
Reading

Gledatelji Hrvatske televizije večeras će ponovno, drugi tjedan za redom, ostati uskraćeni za 'Latinicu': odlukom vršitelja dužnosti glavnog urednika Informativnog programa Renata Kunića, odustalo se od prikazivanja emisije na temu 'Zločin u privatizaciji nikad ne zastarijeva'

Službeno obrazloženje novog slučaja cenzure na HRT-u nije objavljeno, no neslužbeno se doznaje da su se šefovi javne televizije na ovaj korak odlučili nakon što su zaprimili prijetnju tužbom Veljka Miljevića, odvjetnika tvrtke Jadran film. Emisija, naime, sadrži i prilog o privatizaciji tvrtke te spornoj prodaji vrijednog zemljišta u zagrebačkoj Dubravi. Glavnu riječ u Jadran filmu i danas ima Vinko Grubišić, nekadašnji poslovni partner odbjeglog Miroslava Kutle.

Upućeni u stanje na nacionalnoj televiziji tvrde da je slučaj Jadran filma tek izlika za novo šikaniranje Denisa Latina: posljednjih tjedana, naime, njegove se emisije sve češće skidaju s TV ekrana, a čak je i emisija o zločinu u privatizaciji već jednom 'skinuta' – tada je, navodno, problem bio u prilozima o Zagrebačkoj banci te privatizaciji zagrebačke Name.

S HRT-a nismo uspjeli dobiti službeno očitovanje, no najavljeno je da će se večeras, u vrijeme predviđeno za emitiranje 'Latinice', u eter pustiti pismeno obrazloženje ovog poteza. Umjesto talk showa, na Prvom programu HTV-a večeras će se emitirati film hrvatski film 'Prezimjeti u Riju'.

Sam Denis Latin također nije bio raspoložen za komentiranje ovog slučaja.

'Ovo je nova sramota javne televizije i još jedan dokaz omalovažavanja publike', stav je predsjednika Hrvatskog novinarskog društva Zdenka Duke