'USPJEŠNA HRVATSKA' UPOZORAVA

'Zbog izbjeglica situacija u istočnoj Slavoniji može se pretvoriti u kaos'

25.08.2015 u 11:45

Bionic
Reading

Koalicija Uspješna Hrvatska, koja uz članove stranke Ive Josipovića okuplja Reformiste Radimira Čačića, smatra da vlada Zorana Milanovića ne zna i u konačnici nije ju briga za situaciju s izbjeglicama koje preko Makedonije i Srbije traže spas u razvijenim zemljama Europske unije

U novosklopljenoj koaliciji drže da to proizlazi iz kontradiktornih izjava Ranka Ostojića, ministra unutarnjih poslova, prema kojem je Hrvatska spremna za prihvat velikog broja izbjeglica, i premijera Zorana Milanovića, a on je rekao da Europska unija, pa tako i Hrvatska, nema strategiju koja bi riješila taj problem.

'Sve ovo može prerasti u kaotičnu situaciju ukoliko Srbija, kao što je najavila, izbjeglice iz pravca prema Mađarskoj preusmjeri prema Hrvatskoj. Situacija u istočnoj Slavoniji, ali i ostatku kontinentalne Hrvatske, pretvorila bi se u kaos i stoga je nužno donijeti strategiju koja bi riješila dva ključna problema; jedan je prihvat onih koji bi zatražili azil u Hrvatskoj, a drugi onih kojima bi Hrvatska poslužila kao tranzitna zemlja', kazao je potpredsjednik stranke Naprijed Hrvatska Ivica Pančić.

Mišljenja je da bi jedan prihvatni centar morao biti na granici sa Srbijom te po jedan na granicama s Mađarskom i Slovenijom. Također smatra da je nužno uspostaviti humanitarne koridore, ali i da Ministarstvo vanjskih i europskih poslova mora od zemalja u Schengenu zatražiti odgovore na pitanja žele li oni prihvatiti izbjeglice.

'Ako odgovor zemalja u Schengenu bude negativan, Hrvatska se mora znati postaviti radi zaštite vlastitih interesa', naglasio je Pančić i dodao kako odgovor na to pitanje nije jednostavan te da ne treba preko noći donijeti rješenje za njega.

Glavna tajnica Reformista Alenka Košiša Čičin-Šain uvjerena je da je hrvatski narod empatičan prema situaciji u kojoj se nalaze izbjeglice, mahom iz Sirije, jer smo se i sami u 2. svjetskom ratu našli u situaciji u kojoj smo kao izbjeglice pronašli utočište u El-Shattu na Sinajskom poluotoku, ali i u Domovinskom ratu.

Zamjenik predsjednika stranke Naprijed Hrvatska Josip Kregar drži da Hrvatska ima moralnu obvezu pomoći ako ni zbog čega drugog onda zbog toga jer se i nama pomagalo.

'Zgrožen sam mogućnošću da ovo humanitarno pitanje uđe u područje stranačkog nadmetanja te da stranački čelnici djeci izbjeglicama dijele bombone i slikaju se s njima. Tražimo od Vlade odgovore na pitanja kako će se odnositi prema ljudima koji su u nevolji', zaključio je Kregar

Josipović i Čačić našli potencijalne koalicijske partnere u Stranci umirovljenika Hrvatske?

Zanimljivo je to da je press konferencija Uspješne Hrvatske održana u prostorijama Stranke umirovljenika Hrvatske - blok umirovljenici zajedno, jer se prostorije Naprijed Hrvatske trenutno preuređuju. Neslužbeno doznajemo da bi se navedeni umirovljenici mogli priključiti savezu Josipovića i Čačića. Podsjetimo, na čelu Stranke umirovljenikaje Lazar Grujić.