POZITIVAN ISKORAK

Zbog EU mijenja se odnos Sabora i Vlade

06.06.2013 u 15:47

Bionic
Reading

Vlada je danas dala pozitivno mišljenja na prijedlog zakona o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade u europskim poslovima kojim se, na prijedlog saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, uređuje sustav odnosa dviju institucija na Markovom trgu u situacijama koje nastaju prije donošenja i usuglašavanja europskih propisa

Potpredsjednik Vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku Neven Mimica kazao je kako se njime jača odnos Sabora i Vlade u situacijama koje nastaju prije donošenja i usuglašavanja europskih propisa.

Hrvatska, objašnjava Mimica, ulaskom u Europsku uniju 1. srpnja ulazi i u novi zakonodavni prostor EU te nove odnose u nacionalnom zakonodavnom prostoru prema europskim instuticijama i procesu usuglašavanja zakona.

To je proces na koji se treba naviknuti, koji treba zakonski urediti, dodao je.

Prema prijedlogu, Sabor će razmatrati stajališta Vlade za europsko usuglašavanje i moći će davati svoja mišljenja na osnovu kojih će vladini predstavnici djelovati u institucijama EU. Zakonom se utvrđuje i način komunikacije i informiranja Sabora od strane Vlade za sve sastanke europskih institucija.

"Mislim da u cjelini imamo prijedlog koji može biti dobra osnova za razgovor u prvom čitanju i kasnije odlučivanje u drugom čitanju", rekao je Mimica.

Premijer Zoran Milanović ističe da je riječ o važnom zakonu kojim se uvodi sustav odnosa između Vlade i Sabora na području koje do sada nije postojalo.

Dodao je i da ne postoji nekakav centralni model već gotovo svaka država to određuje na svoj način, a u slučaju Hrvatske, objašnjava, pod Saborom se u 90 posto slučajeva podrazumijeva njegov Odbor za europske poslove.

"Zbog dinamike i prirode posla, količine i intenziteta propisa ta suradnja nije podesna za razinu plenuma Sabora, osim dva puta godišnje kada premijer izlaže rezime europskih vijeća u proteklih pola godine ili, prema potrebi, iznimno. Sve ostalo je u domeni Odbora koji postaje, neću reći nadodbor, ali odbor koji ima posebnu težinu", rekao je Milanović.