VRIJEME CURI

Zbog bolesti Arhara odgođen sastanak oko Ljubljanske banske

25.01.2013 u 19:25

Bionic
Reading

Sastanak hrvatskog i slovenskog stručnjaka za pitanje Ljubljanske banke Zdravka Rogića i Franca Arhara odgođen je zbog Arharovih zdravstvenih problema, potvrdila je glasnogovornica ministarstva vanjskih i europskih poslova

Prema informacijama iz Hrvatske narodne banke, sastanak dvojice stručnjaka za pitanje Ljubljanske banke, zakazan za 29. siječnja, odgođen je i još nije određen datum novog sastanka. I slovensko ministrstvo vanjskih poslova potvrdilo je u priopćenju poslanom Hini da je sastanak odgođen zbog spriječenosti slovenskog stručnjaka, a datum novog sastanka slovensko ministarstvo vanjskih poslova objavit će naknadno

Peti susret stručnjaka za Ljubljansku banku Zdravka Rogića i Franca Arhara, prvo je bio zakazan za 22. siječnja, a odgođen na tjedan dana zbog Arharove spriječenosti.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je prije desetak dana za Slovensku televiziju da je jedini slovenski uvjet za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora kompromis oko Ljubljanske banke i povlačenje hrvatskih tužbi protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima, a da bi se sporazum o rješenju tog pitanja mogao postići najkasnije do kraja veljače. Dodao je i da će se u tome i osobno angažirati bez obzira na sadašnju političku krizu u Sloveniji koja prijeti padom vlade.

No pitanje Ljubljanske banke Erjavec je ponovo ocijenio 'ozbiljnim problemom' koji treba riješiti. U suprotnom bi, kako je rekao, moglo doći do situacije u kojoj Hrvatska ne bi postala članicom EU-a 1. srpnja, kako je predviđeno.

Četvrti su se put Arhar i Rogić sastali početkom prosinca u Zagrebu. Kazali su da i dalje zastupaju stajalište o reaktiviranju pregovora u Banci za međunarodna poravnanja u Baselu te da će svojim vladama prenijeti zaključak kako je koncept rješenja s multilateralnom i bilateralnom komponentom, zacrtan na prošlom sastanku, dobar put. Ako se obje vlade slože, način rješenja pitanja stare devizne štednje Ljubanske banke predložili bi na idućem sastanku.

Rogić je tada rekao da su napravili rekapitulaciju problema i došli do zaključka da je ono što su radili na prošlom sastanku na Bledu, a to je koncept rješenja koji ima multilateralnu i bilateralnu komponentu, dobar put. I Arhar je istaknuo da dvije strane nastavljaju s traženjem rješenja koje će biti jasno objema stranama, što uz ostalo podrazumijeva i bilateralno rješenje.