NAKON ČETIRI GODINE SUĐENJA

Završne riječi Šešelju u ožujku

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 01.11.2011 18:35
  • Objavljeno 01.11.2011 u 18:33
Vojislav Šešelj

Vojislav Šešelj

Izvor: Sipa Press / Autor: JOVANOVIC

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) zakazao je iznošenje završnih riječi na suđenju vođi srpskih radikala Vojislavu Šešelju, optuženom za ratne zločine u Hrvatskoj, BiH i protiv vojvođanskih Hrvata za 5. ožujka sljedeće godine

Sud je objema stranama dodijelio deset sati za iznošenje završnih riječi, a moraju najkasnije mjesec dana prije toga podnijeti svoje završne podneske.

ICTY je odlučio zakazati završne riječi nakon što Šešelj u previđenom roku, koji je istekao u kolovozu, nije podnio popis dokaznih predmeta i svjedoka. On je, naime, još prije godinu dana najavio kako neće izvoditi svoju obranu ukoliko se u njegovu korist ne riješi spor oko financiranja njegove obrane i status njegovih pravnih savjetnika. Šešelj tvrdi da mu sud na ime troškova obrane duguje 1,4 milijuna eura.

Njegovo suđenje za ratne zločine počelo je u studenome 2007. godine dokaznim postupkom tužiteljstva. Nakon što je taj dio postupka dovršen Šešelj je zatražio odbacivanje optužnice kao neutemeljene, a u svibnju raspravno vijeće odbilo je zahtjev jer je ocijenilo da dokazi podupiru tvrdnje tužitelja da je Šešelj huškačkim govorima poticao svoje dobrovoljačke snage na zločine u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini.

Šešelj je u pritvoru ICTY-ja od veljače 2003. Optužen je da je, zajedno s drugim sudionicima zločinačkog pothvata predvođenog Slobodanom Miloševićem, pokušao uspostaviti novu srpsku državu na dijelovima Hrvatske, BiH i same Srbije progonom pod patronatom države, koji je uključivao ubojstva, deportacije, zlostavljanja, pljačku i uništavanje imovine Hrvata i muslimana.

Šešelj je inače na jednom od ranijih ročišta tražio da mu se za završne riječi dodijeli deset dana, te je poručio sucima da ga njihova presuda 'ne interesira' jer 'odlazi u povijest direktno iz ove sudnice'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi