više od godinu dana istrage

Završena istraga, uskoro optužnica protiv Kuščevića?

20.04.2021 u 09:36

Bionic
Reading

Nakon godinu i pol dana istrage, Uskok bi uskoro trebao podignuti optužnicu protiv bivšega ministra uprave Lovre Kuščevića kojega terete za milijunske malverzacije sa zemljištem na njegovu rodnom Braču, piše u utorak Jutarnji list.

Dnevnik neslužbeno doznaje da je Uskok zaključio istragu protiv Kuščevića, a prema zakonu ima 30 dana za podizanje optužnice.

Premda je riječ o instruktivnim rokovima koji se mogu produljivati, neslužbeno doznaju da Uskok namjerava podignuti optužnicu u roku.

Istraga protiv Kuščevića otvorena je u rujnu 2019., dva mjeseca nakon što je Kuščević, o čijim su navodnim aferama iscrpno izvještavali mediji, podnio ostavku na mjesto ministra.

Inkriminacije o kojima se pisalo, a za koje je Kuščevića osumnjičio Uskok, odnose se na vrijeme prije njegova ulaska u vladu, na vrijeme dok je obnašao dužnost načelnika Općine Nerežišća na Braču.

Nakon skidanja imuniteta i otvaranja istrage u rujnu 2019. Uskok je istragu proširivao još dva puta, a uz Kuščevića su osumnjičeni njegova supruga Zorana Kuščević, šogor Ivica Žuvić, bivši predsjednika Općinskog vijeća Nerežišća Jakša Goić, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Nerežišća Svemir Obilinović i splitski poduzetnik Ante Marinović.

Kao što je svojevremenu izvijestio Uskok, nakon što su donijeli rješenja o provođenju istrage protiv Kuščevića, bivšega ministra tereti se da je bespravno dodijelio po povlaštenoj cijeni POS-ov stan svojemu šogoru Žuviću, da je sudjelovao u nezakonitoj prenamjeni svojih poljoprivrednih zemljišta u građevinska, da je primio mito od poduzetnika Marinovića kako bi još jedno zemljište prenamijenio u građevinsko, te za malverzacije pri otkupu nekretnina iz njegove vlastite tvrtke Kuščević d.o.o., koja je zatim likvidirana, a iza koje su ostala nenaplaćena dugovanja.

Kuščević je pak u svojim očitovanjima tvrdio da nije kriv ni za jednu od inkriminacija koje mu Uskok stavlja na teret, donosi Jutarnji list.