MINI PROSVJED U ZAGREBU

'Zaustavite progon Falun Gonga u Kini'

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 19.06.2009 19:09
  • Objavljeno 19.06.2009 u 19:05
Prosvjed protiv mučenja pripadnika Falun Gonga

Prosvjed protiv mučenja pripadnika Falun Gonga

Izvor: Sipa Press / Autor: TREACY

U povodu posjete kineskog predsjednika Hu Jintaoa Hrvatskoj manja skupina praktikanata Falun Dafe izvela je na Trgu bana Jelačića vježbe te tradicionalne kineske meditacije kako bi upozorila na progon Falun Gong praktikanata u Kini.

Hrvatski praktikanti Falun Dafe otvorenim pismom od hrvatskog državnog vrha traže da osudi progon Falun Gonga i zatraži od kineskog režima zaustavljanje progona Falun Gonga u Kini.

Upozoravaju da je sistematično oduzimanje organa Falun Gong praktikantima koji su zatočeni u kineskim radnim logorima samo jedan od šokantnih detalja progona, koji traje već deset godina.

Po podacima iz materijala koje su novinarima podijelili predstavnici infocentra Falun Dafe, od srpnja 1999. umrlo je više od 3200 praktikanata od posljedica policijskog nasilja.

Falun Gong je široj javnosti predstavljen 1992., a do 1999. u Kini ga je vježbalo između 70 i 100 milijuna ljudi, uključujući i trećinu članova kineske komunističke partije.

No, osjećajući se ugroženim velikom popularnošću Falun Gonga 1999. godine tadašnji predsjednik Kine Jiang Zemin zabranio je tu praksu a kasnije naredio i progon.

Od tada su, navode, milijuni ljudi pritvoreni i deportirani u zatvore, radne logore i duševne bolnice. Centar Falun Dafe dokumentirao je preko 3000 smrtnih slučajeva od posljedica mučenja i više od 40.000 mučenja u radnim logorima.

U organizaciji hrvatskog infocentra Falun Dafe večeras će od 20 do 22 sata paljenjem svijeća pred kineskim veleposlanstvom u Zagrebu biti upućen apel za prekid progona Falun Gonga, a za subotu je najavljen skup pred Hrvatskim narodnim kazalištem.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!