PIJANI UVJETI

Zatvorenici dobili poligon za vožnju

09.12.2013 u 20:52

Bionic
Reading

U Kaznionici poluotvorenog tipa Lipovici, u blizini Popovače, ministar pravosuđa Orsat Miljenić svečano je otvorio novouređeni poligon za vožnju, namijenjen zatvorenicima, koji je dio jedinstvenog programa u Europi pod nazivom "Tretman zatvorenika s kaznenim djelom iz prometa"

Program se provodi već osam godina, a svrha mu je prevencija u prometu. Ministarstvu pravosuđa u projektu su se pridružili Hrvatski autoklub, Udruga koncesionara autocesta s naplatom i Udruga obitelji osoba stradalih u prometu.

"To je jedan vrlo važan program koji je počeo prije osam godina i kroz koji je prošlo oko tisuću ljudi. S partnerima otvaramo poligon kako bismo izbjegli da počinitelji kaznenih djela iz prometa više ne počine slična djela te da je što manje stradalih", rekao je ministar Miljenić.

Kako je istaknuo, počiniteljima se tako podiže razina znanja i prometna kultura te u kontaktu sa stradalima postaju svjesni što su učinili i koje su posljedice toga.

"Važan je i dio programa sa srednjim školama, budućim vozačima, da vide što se sve može dogoditi i što je nužno izbjeći", rekao je ministar Miljenić.

O rezultatim programa govorio je upravitelj kaznionice Saša Rajić.

"Program prevencije je za zatvorenike vrlo pozitivan i koristan, ali i za buduće vozače. Poligon je korak dalje u programu, a služit će i zatvorenicima i drugima. U našoj kaznionici je četvrtina zatvorenika zbog kaznenih djela u prometu i svi su uključeni u taj projekt", rekao je upravitelj Rajić.

Na svečanosti je na novom poligonu održana i pokazna vježba s prometnom situacijom.