BLOKIRANA AMERIČKA VLADA

Zatvara se Kip slobode, NASA samo u Houstonu

01.10.2013 u 16:25

Bionic
Reading

Više od 700.000 Amerikanaca zaposlenih u državnim agencijama od ponoći je na prisilnom neplaćenom dopustu, bez garancije da će im se novac vratiti jednom kada se prekine blokada rada do koje je došlo zbog izostanka dogovora demokrata i republikanaca u Kongresu oko proračuna za 2014. godinu

Nakon 17 godina ponovno su službeno zatvoreni svi uredi američke vlade, osim onih najnužnijih za temeljno funkcioniranje državnog sustava poput sektora nacionalne sigurnosti, kontrole leta, nuklearnih postrojenja te najnužnije skrbi za građane. Osim državnih ureda, zatvaraju se državni muzeji, nacionalni parkovi i turističke atrakcije poput Kipa slobode.

Nekoliko sati uoči zatvaranja vladinih ureda, predsjednik Barack Obama na konferenciji za novinare u Bijeloj kući napao je republikance koji su spornim zahtjevom za jednogodišnjom odgodom zdravstvene reforme ugrozili rad Kongresa i usvajanje prijedloga proračuna.

'Ugrožavanje teško postignutog napretka u američkom gospodarstvu predstavlja najvišu razinu neodgovornosti. Tako ne mora biti. Ponavljam, to ne mora biti tako', rekao je Obama.

'Vladu ne može zatvoriti jedna skupina, iz jedne stranke, iz jednog kluba Kongresa koja se na taj način želi isključivo osvetiti za poraz na proteklim izborima', poručio je Obama.

Američke novinske agencije razlažu kako će blokada pogoditi pojedine segmente američke svakodnevnice; navedena analiza utemeljena je na izvještaju Associated Pressa.

Veleposlanstvo u Zagrebu radi

Američko veleposlanstvo u Zagrebu objavilo je na svojim FBstranicama kako će svoje poslove obavljati uredno bez obzira naposljednje događaje u SAD-u. 'Svi konzularni poslovi, uključujućiizdavanje viza i pomoć amreičkim građanima odradit će se bez zastoja ipromjena u uobičajenim procedurama'.

NACIONALNI PARKOVI I MUZEJI

Zatvaranje svih nacionalnih parkova i muzeja Smithsonian, uključujući i nacionalni Zoološki vrt u Washingtonu. Posjetitelji nacionalnih parkova, smješteni u tamošnjim objektima, morat će ih napustiti u roku od 48 sati.

ZRAČNI PROMET

Kontrolori leta nastavljaju s radom, kao i djelatnici sustava sigurnosne provjere putnika. Radit će i državni inspektori.

MEĐUNARODNI PROMET

Američki State Department nastavlja s obradom zahtjeva za vize i putovnice, jer su te usluge financirane pripadajućim novčanim pristojbama. Veleposlanstva i konzulati nastavit će osiguravati usluge američkim državljanima.

SOCIJALNA POMOĆ I ZDRAVSTVENE USLUGE

Osiguran je nesmetan rad sustava socijalne pomoći i programa Medicare, ali bi moglo doći do odgoda u obradi novih zahtjeva. U sustavu državne agencije National Institutes of Health neće se primati novi pacijenti, a odgodit će se dio istraživanja. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti bit će značajno ograničeni u svom radu. Program prehrane za žene, novorođenčad i djecu (WIC) mogao bi se naći u blokadi. I dalje će se služiti školski obroci i izdavati kuponi za hranu, ali pojedini programi za prehranu ostat će bez sredstava za rad.

DRŽAVNI SUDOVI

Sudovi će nastaviti s radom 10 dana nakon početka blokade, do polovice listopada. Ako se blokada nastavi, počet će djelomična obustava rada.


POŠTA

Poštanske usluge neće biti pogođene, jer US Postal Service ne prima novac poreznih obveznika, već svoj rad temelji na prihodima od poštanskih pristojbi.

POREZI

Amerikanci će i dalje morati plaćati poreze, ali tamošnja Porezna uprava (IRS) suspendirat će sve kontrole i usluge, uključujući besplatnu telefonsku liniju za pomoć građanstvu.

KREDITI

Amerikanci koji su namjeravali kupiti prvu nekretninu suočit će se s problemima. Državna administracija u ovom razdoblju neće osiguravati povlastice, a suspendiraju se i državni krediti za male poduzetnike.

ZNANOST

NASA gotovo u potpunosti obustavlja rad; neće se zatvoriti samo centar u Houstonu kako ne bi bila ugrožena misija Međunarodne svemirske postaje, gdje borave i dva Amerikanca. Nacionalna meteorološka služba također nastavlja s radom i izdavat će upozorenja. Obustavlja se znanstveni rad u Američkom geološkom institutu, koji između ostalog detektira potrese širom svijeta.

DOMOVINSKA SIGURNOST

Većina djelatnika ministarstva domovinske sigurnosti, 86 posto od njih 240.000, nastavlja s radom, uključujući one na graničnim prijelazima i u obavještajnim službama. Imigracijske službe nastavit će obrađivati zahtjeve za zelenu kartu.

VOJSKA

Oko 1,4 milijuna djelatnika američke vojske u aktivnoj službi i dalje će raditi, ali će isplate njihovih plaća kasniti. Oko polovice civilnih djelatnika ministarstva obrane, kojih je ukupno 800.000, prisilno obustavlja rad.

ZATVORI

Svih 116 državnih zatvora uobičajeno će funkcionirati. Najavljena je mogućnost kašnjenja plaća osoblja.

SIGURNOST NA RADU

Državni inspektori zaštite na radu obustavljaju provjere, osim u slučajevima neposredne opasnosti.