klasificirani podaci

Sabor o ugovorima o zaštiti klasificiranih podataka: Potvrdit će se onaj sa Španjoskom, zaiskrilo oko uloge predsjednika

12.03.2021 u 11:11

Bionic
Reading

Saborski klubovi suglasili su se u petak da Hrvatski sabor treba potvrditi Ugovor o uzajamnoj zaštiti klasificiranih podataka između hrvatske Vlade i Vlade Kraljevine Španjolske, a u Mostu pitaju zašto se tek sad potvrđuje taj ugovor

Mostov Zvonimir Troskot u raspravi je napomenuo da Hrvatska sa Španjolskom od 1990-ih godina ima dobre bilateralne odnose, dijele ista načela i ciljeve.

Suočene su s istim izazovima: migracijama, borbom protiv terorizma, klimatskim promjenama, španjolske su tvrtke već prisutne na našem tržištu, zašto tek sad potvrđujemo ugovor, upitao je Troskot.

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave Juro Martinović istaknuo je kako u ugovoru "nema ništa spektakularno novo", da to područje do sada nije bilo nedefinirano.

Hrvatska slijednica mnogih ugovora koje je sklopila bivša država

Države uvijek imaju uređene te stvari, Hrvatska je po međunarodnom pravu slijednica mnogih ugovora koje je sklopila bivša država, rekao je Martinović.

Izvijestio je da je Ugovor o uzajamnoj zaštiti klasificiranih podataka potpisan 15. prosinca 2020., njime se uspostavlja pravni okvir za osiguranje zaštite klasificiranih podataka koji zajednički nastaju ili se razmjenjuju između ugovornih stranaka, određuju se nadležna tijela za provedbu Ugovora.

Radi se o podacima koji nastaju u međusobnoj komunikaciji, pravnoj, političkoj, sigurnosnoj, a za ugovorne strane ne bi bilo dobro da dođu do trećih osoba, objasnio je državni tajnik.

Ugovorom se utvrđuju istoznačni stupnjevi tajnosti, obveze glede nacionalnih mjera za zaštitu klasificiranih podataka, mehanizmi prijenosa tih podataka.

Isti ugovori s nizom zemalja

Zbirka sklopljenih ugovora čuva se u Ministarstvu vanjskih poslova, nije mi poznato da je bilo kršenja ugovornih obveza, odgovorio je Martinović nezavisnoj Marijani Petir koju je zanimalo imamo li iste ugovore i s drugim članicama EU te je li do sada bilo njihova kršenja.

Ivan Budalić (HDZ) navodi da iste ugovore imamo s nizom zemalja, primjerice Austrijom, Bugarskom, Češkom, Francuskom, Mađarskom, Švedskom, Italijom.

Ugovor stupa na snagu kad ga potpiše predsjednik države, kad se objavi u Narodnim novinama, kada vlade dviju zemalja razmjene note, rekao je Martinović zastupnici Daliji Orešković (Centar).

Nju je, uz ostalo, zanimalo tko je donio odluku o sklapanju ugovora, odabrao izaslanstvo, je li predsjednik države bio uključen u proces.

Zastupnici ne sudjeluju u prethodnim procedurama, a to što si uzimate poziciju predsjednikova glasnogovornika nisam se voljan očitovati, poručio je Martinović zastupnici.

To je za mene uvreda, glasnogovornik sam odredbi Ustava, uzvratila mu je Orešković.