prometni stručnjak objašnjava

Zašto se svako malo događaju nesreće na Aveniji Dubrava: Dođite na sat vremena i promatrajte - bijesni auti s još objesnijim vozačima za volanom

14.09.2022 u 12:35

Bionic
Reading

Statistika otkriva da se na Aveniji Dubrava u Zagrebu svaki četvrti dan dogodi prometna nesreća. Jučerašnja na križanju Kapucinske i Avenije tek je jedna u nizu. Iako su učestale nesreće na njoj, statistika Policijske uprave zagrebačke (PUZ) pokazuje da se po broju nesreća u metropoli u posljednje dvije godine Avenija Dubrava nalazi na petom mjestu, odmah iza Slavonske, Kneza Branimira, Ilice i Ulice Grada Vukovara

Na njoj je, kao i na svim spomenutim prometnicama, u 2021. u odnosu na godinu ranije zabilježen porast broja prometnih nesreća. Tako ih je tijekom 2020. bilo 82, a lani 110. Srećom pa u obje godine nije bilo poginulih, ali je broj ozlijeđenih bio 48, odnosno 52.

Koji su uzroci nesreća, statistika ne otkriva, ali s obzirom na to da je uzrok 33,3 posto svih prometnih prekršaja na području PUZ-a brzina, ona vjerojatno ima velik udio u prometnim nesrećama. Osobito jer se građani iz tog dijela grada žale da se Avenijom Dubrava juri kao da je pista Formule 1.

Da je tome tako, smatra i Goran Husinec, prometni stručnjak koji će dodati da je dovoljno otići ondje na sat vremena i promatrati što se događa.

'Bijesni auti s još objesnijim vozačima za volanom. Avenija Dubrava je ravan komad ceste koji prolazi kroz naselje, a na kojem se vozači ponašaju kao da su na pisti. Riječ je o ljudima koji su skloni takvom ponašanju i mahom su recidivisti koji se očito ne boje kazni', kazao je Husinec.

Smatra da je u teoriji stvar vrlo lako bilo riješiti – pojačavanjem policijskih patrola i izvjesnošću kažnjavanja.

'Postoji određeni sloj ljudi koji se izvlači od zakona i kazni. Slučaj s Pelješkog mosta najbolji primjer je za to. Da se nije pojavila snimka i da nije bilo medijskog interesa, taj bi vozač zasigurno i danas bio na slobodi. Očito da kazna koju je dobio nije utjecala na njega i da je bila preblaga', naveo je Husinec.

Upitan bi li veći broj kamera poboljšao situaciju, kazao je da kamera ima i sada, ali da svi iz tog dijela grada znaju gdje se one nalaze i onda uspore prije njih.

Na području cijelog Zagreba u 2021. godini zabilježeno je 5658 prometnih nesreća, odnosno 729 njih ili 14,8 posto više nego u 2020. godini. Poginulo je 20 osoba, odnosno tri osobe manje, a ozlijeđeno je 1875 osoba, što je 229 osoba ili 13,9 posto više nego godinu ranije.

  • +4
Prometna nesreća na Aveniji Dubrava Izvor: Cropix / Autor: Marko Miscevic / CROPIX