PREDSJEDNICI HND-A

Zašto Sanaderu pridajemo toliku pažnju?

  • Autor: Marina Barukčić
  • Zadnja izmjena 18.11.2010 17:24
  • Objavljeno 18.11.2010 u 13:24
zdenko duka, hnd, predsjednici

zdenko duka, hnd, predsjednici

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Na skupu predsjednika Hrvatskog novinarskog društva, aktualni predsjednik HND-a Zdenko Duka i bivša predsjednica Jagoda Vukušić progovorili su o stvarnom utjecaju politike na ogromnu medijsku pozornost koju posljednjih mjeseci dobiva bivši premijer Ivo Sanader

Neki ljudi i mediji koji su bivšeg premijera Ivu Sandera u vrijeme njegove vladavine veličali, danas o njemu nalaze samo najgore riječi. Sanaderu su 'odjednom' iskopali afere stare nekoliko godina i 'odjednom' su uočili sve njegove neslavne osobine. Nekada je bio karizmatičan, sada je bahat, nekada je bio poliglot, a danas je kriminalac.

Može li se reći da je nekada imao utjecaj na medije, a danas nema? Kako je Sanader jučer najavio tužbu EPH i drugih medija koji su 'na nagovor Jadranke Kosor i Vladimira Šeksa pisali laži o njemu', to smo pitanje postavili predsjedniku HND-a Zdenku Duki

Sad, kad Sanader tako kaže, onda bi se stvarno moglo reći da on zna kako to naručivanje vijesti ide i kako se to radi. On sada optužuje Kosor i Šeksa jer zna kako je to radio. Sada najavljuje tužbe protiv EPH i, doista, kada je riječ o konkretnom tekstu, o stanu u Americi za šest tisuća dolara mjesečno za najam i slično, ako Sanader bude tužio za to, onda će se vidjeti točno što je istina', rekao je Duka i kaže da je u očitu medijsku kampanju protiv Sanadera zasigurno umiješana politika:

U svakom slučaju, mislim da je malo pretjerana medijska kampanja na Sanadera, i tu ima nešto politike. Na kraju krajeva, svjedoci smo u medijima mnogih iskaza iz istraga kada je sigurno otvoren put državnom odvjetniku. Ako Bajić ima razloge da ide u istragu i da se ide u optužnicu protiv Sanadera, sigurno ne postoje više političke zapreke za to. Što se tiče medijskih, priča puno se zanimljivih stvari događa, puno je uhićenih i mediji to prate koliko mogu dobiti informacija i to je jedan vid istraživačkog novinarstva. Mediji rade koristan posao u borbi protiv korupcije', zaključio je Duka.

Predsjednica HND-a od 1995. do 1999. godine Jagoda Vukušić kaže da Sanader ima tu privilegiju da, kad god želi nešto reći, uvijek ima mikrofon pri ruci, za razliku od drugih.

'Novinari imaju ulogu da raskrinkavaju, a oni koji budu raskrinkani onda se osjete uvrijeđeni. EPH njemu neće učiniti neku štetu, samo će ga učiniti popularnijim, ali najtužnija je pozadina svega. Naime, do jučer su oni bili u prisnoj suradnji, ali nisu to bili svi novinari EPH ni EPH kao institucija, nego su neki komunikacijski kanali očito bili otvoreni i postojao je neki odnos koji je koristio objema stranama', rekla je Vukušić.

Interes javnosti za Sanadera zasigurno je velik, ali sve su češći tekstovi o njemu koji graniče s parodijom jer se često svode na to da je on samo ušao i izašao iz Sabora i slično. Novinari će rijetko kada beskompromisno trčati na izvanredne konferencije sazvane 15 minuta prije kao što trče na konferencije koje posljednjih dana saziva Sanader. Ipak, priča o njemu i Vladi - a time i priča o građanima, vodstvu koje su izabrali i korupciji - nije završena i upravo zbog toga se Sanaderu mora priznati da je još uvijek važan, ali samo zbog želje za istinom. 

'Nije posve normalno da novinari tako trče za njim, ali on je svakako još uvijek medijska roba jer se spekulira hoće li biti pritvoren i hoće li biti optužen. Novinari znaju da će ovo što će on reći u ovom trenutku imati utjecaja na ono što će se događati. Ne možemo reći da će Sanader biti zaboravljen, ovo je nezavršeno stanje i zato on može tako sazvati presicu. A na kraju krajeva, sama mu vlast pridaje veliku pažnju, još je u tom điru i još uvijek je važan', rekao je Duka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi