svoju domovinu

Zašto Papa Franjo izbjegava Argentinu?

13.01.2018 u 10:29

Bionic
Reading

Papa Franjo u ponedjeljak šesti put u pontifikatu putuje u Latinsku Ameriku, ali ponovo neće u svoju rodnu Argentinu, što izaziva mnoga pitanja. ‘Na svim svojim putovanjima Papa riskira da bude izmanipuliran, ali u Argentini taj bi rizik bio najviši’, smatra talijanski povjesničar Gianni La Bella, član katoličke zajednice svetog Egidija.

U svom dosadašnjem pontifikatu Franjo je obišao dobar dio Latinske Amerike, Brazil, Paragvaj, Boliviju, Kubu, Ekvador, Kolumbiju. Sada će u Čile i Peru. Na svim putovanjima Papa poziva na pomirenje, mir i dijalog. 

Mnogi analitičari u Vatikanu i Argentini smatraju da te poruke imaju posebu težinu u njegovoj domovini, gdje se često interpretiraju kao političke intervencije ili strelice usmjerene na krajnje liberalnog argentinskog predsjednika Mauricija Macrija.

‘Mislim da se Franjo boji da je snažna polarizacija društva u Argentini štetna po njegovu pastoralnu funkciju’, rekao je La Bella, koji je lani pratio Papu na putovanju u Kolumbiju, zemlju razorenu pedesetogodišnjim građanskim ratom.  

‘On je oduvijek bio glasonoša kulture dijaloga, zajedništva, rada na dobrobit zajednice’, kaže argentinski društveni aktivist Gustavo Vera, koji je blisko surađivao s Jorgeom Bergogliom. ‘Mislim da, s druge strane, Argentina nije evoluirala prema dijalogu’.

Papina odluka da ne dolazi u zemlju u kojoj je proveo većinu života čini se vrlo osobnom, dodaje Vera. ‘On ne želi biti faktor podjele, oportunizma i strančarenja. Mislim da Argentinu čuva za kraj, da će doći u svoju dragu zemlju, voljenu domovinu, kada osjeti da će biti čimbenik dijaloga i zajedništva’.

Talijanska novinarka Franca Giansoldati smatra da Franjo zasad ne želi u Argentinu kako ga tamošnja postojeće vlada ne bi iskoristila za socijalnu politiku kakvu on ne podržava. 

  • +4
Papa Franjo uputio tradicionalnu Božićnu poruku Urbi et Orbi Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Alessandro Bianchi

‘Uz to, ne želi svoju domovinu privilegirati nauštrb drugih zemalja, jer želi imati univerzalnu ulogu i izbjegavati nostalgiju i želju da se vrati na draga mu i voljena mjesta’, kaže Giansoldati. 

Argentinski biskupi već su ga pet puta pozvali u posjet, ali Argentina je izostavljena s popisa njegovih putovanja u ovoj godini. 

‘Svijet je veći od Argentine. Stavljam se u Gospodinove ruke da me usmjeri’, kazao je Franjo prije godinu dana komentirajući zašto još nije bio u domovini otkako je izabran.  Činjenica da Papa odlučno odbija posjetiti Argentinu, u zemlji izaziva gomilu pitanja i nagađanja.