DIPLOMACIJA

Zašto nemamo veleposlanike u Japanu i Libiji?

15.03.2011 u 07:16

Bionic
Reading

Hrvatska u Japanu i Libiji, koji su se posljednjih dana našli u epicentru svjetske javnosti, svaki iz svojih razloga, već dulje vremena nema veleposlanike te posao obavljaju otpravnici poslova

U MVPEI-ju kažu kako se nedostatak veleposlanika nije odrazio na funkcioniranje i kvalitetu obavljenog posla nakon što je Japan zadesila katastrofa uzrokovana prvo potresom, pa potom tsunamijem.

U Japan će nova veleposlanica stići početkom idućeg tjedna jer su konačno dobiveni agremani i akreditacije, rečeno nam je u MVPEI-ju. Riječ je o uglednoj diplomatkinji Miri Martinec, koja u Japan dolazi iz Argentine, gdje je provela pet godina na veleposlaničkom mjestu.

Kad se iz neke zemlje na duže vrijeme povuče veleposlanik, to je uglavnom znak da su odnosi među državama zategnuti, ali u Hrvatskoj taj problem postoji već godinama i zbog kampanjskog rada, ali i kompliciranog odnosa sukreatora vanjske politike, predsjednika i premijera.

Kako su nam rekli u MVPEI-ju, proces imenovanja novog veleposlanika je složen i često vrlo dug, pa se zbog toga dogodi i da mjesto ostane otvoreno. Bez obzira što nema veleposlanika, posao funkcionira i sve se odvija normalno. Poznato je, navode, da dok nema veleposlanika otpravnik poslova preuzima njegovu funkciju. Kontaktirano je, kažu, svih 40 hrvatskih državljana koji žive Japanu i ponuđena ih je pomoć.

Hrvatska diplomacija je i cijeli proces evakuacije hrvatskih državljana iz Libije koju su zahvatili nemiri pa građanski rat također obavila bez veleposlanika. Tamo Hrvatska veleposlanika nema već gotovo 13 mjeseci nakon što je smijenjen Jovan Vejnović zbog afere oko šverca alkohola u toj islamskoj zemlji zbog čega je i završio na sudu.

Procedura oko imenovanja novog veleposlanika u Tripoliju je gotova, ali zbog trenutne situacije u toj zemlji on nije otišao u Libiju. Pričekat će se daljnji razvoj situacije, odnosno smirivanje stanja u Džamahiriji.

Neke zemlje su povukle veleposlanike i zatvorile veleposlanstva. Mi radimo sa smanjenim obimom jer smo također povukli neke članove diplomatskog osoblja iz veleposlanstva. Sad se neće slati veleposlanik u dio Libije koji kontrolira pukovnik Moamer Gadafi kojeg se polagano odriče cijeli civilizirani svijet, a Francuska je već odlučila poslati veleposlanika u Bengazi koji je u rukama pobunjenika.