FINANCIJSKE TEŠKOĆE

Zašto je Peugeot zatražio pomoć Europe?

12.01.2013 u 14:10

Bionic
Reading

Najveći francuski proizvođač automobila, grupa PSA Peugeot Citroën, zabilježio je u protekloj godini velike financijske gubitke, prije svega zbog orijentiranosti na europsko tržište. Dok se bori za prednost na tržištima u razvoju, kineskom, ruskom i latinoameričkom, čeka se odluka Europske komisije o legalnosti jamstva francuske vlade najvećem nacionalnom proizvođaču u iznosu od sedam milijardi eura

Grupa PSA Peugeot Citroën zabilježila je u 2012. niz teških financijskih gubitaka, izvještavaju Libération i Le Monde. Prošle godine proizvela je 2,97 milijuna automobila, što znači ukupan pad od 16,5 posto u odnosu na 2011, a u segmentu prodaje zabilježen je također značajni pad od 8,8 posto.

Jedan od razloga velikog pada u proizvodnji i prodaji jest velika ovisnost grupe o europskom tržištu, točnije o zemljama na jugu europskog kontinenta, naviše pogođenih krizom i mjerama štednje. Europsko tržište naime čini 62 posto ukupne prodaje automobila za PSA. U brojkama, prošle godine prodano je 300.000 manje automobila nego u 2011. (pad od 14,8 posto).


Dobre bilance zabilježene su pak u Kini, Rusiji i na tržištu Magreba, no sveukupan rast na ostalim neeuropskim tržištima, kao što je rastuće latinoameričko tržište, iznosi tek 3,2 posto, nedovoljno da kompenzira gubitke na matičnom tržištu.

U planu razvoja za 2013. ističu se prije svega tržišta u razvoju, jer prognoze upućuju da će europsko automobilsko tržište u aktualnoj godini zabilježiti daljnji pad od 3 do 5 posto. No s gubitkom iranskog tržišta, koje je pod međunarodnim embargom, a bilo je značajan uvoznik francuskih automobila, pozitivna bilanca rasta bit će, u najboljem slučaju, usporena.

PROBLEMI S BRUXELLESOM

Još jedan legislativni problem muči PSA. Naime francuska vlada je potvrdila da je morala obavijestiti Europsku komisiju o financijskom jamstvu u iznosu od sedam milijardi eura koji je prošle godine dala internoj banci PSA-a. Na Bruxellesu je da sada odredi radi li se eventualno o državnoj pomoći, a u tom bi slučaju moglo biti negativnih reperkusija.