ZORAN MALENICA

Zašto je Ivo Sanader velika zabluda hrvatske politike?!

  • Autor: Zoran Malenica
  • Zadnja izmjena 29.05.2009 12:52
  • Objavljeno 29.05.2009 u 12:22
Bahati Sanader

Bahati Sanader

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Igor Sambolec

Političko ponašanje Ive Sanadera u tijeku ove predizborne kampanje, ozbiljno dovodi u pitanje njegovu demokratičnost, državničko ponašanje i reformski potencijal

Drugi krug lokalnih izbora u kojima će se ponovno sučeliti dvojica najbolje plasiranih kandidata u prvome krugu izbora za župane, gradonačelnike i načelnike, odvija se u predizbornom ozračju koje još više odudara od onoga što se moglo i trebalo očekivati.

Naime, umjesto da se kandidati sučeljavaju i polemiziraju oko pitanja koja se odnose na programe koje kandidati imaju namjeru ostvariti, u dva najveća grada (Splitu i Zagrebu) nezavisni kandidat Željko Kerum odbija sudjelovati u javnom sučeljavanju s protukandidatom Rankom Ostojićem, navodno zato što ga je ovaj uvrijedio u prvom dijelu kampanje, odnosno SDP-ov kandidat Milan Bandić nema vremena za javno sučeljavanje s nezavisnim kandidatom dr. Josipom Kregarom.

Pravi razlozi tog nepristajanja leže u nečem sasvim drugom: Željko Kerum očito je svjestan svojih intelektualnih deficita za takav tip suočavanja sa svojim protukandidatom, a Milan Bandić se zasigurno plaši neugodnih pitanja na koja bi morao odgovoriti u takvom izravnom duelu s Kregarom.

No ono što još više iznenađuje i razočarava u nastavku ove kampanje jest sadržaj predizbornih nastupa predsjednika HDZ-a dr. Ive Sanadera. Očito zadovoljan postignutim izbornim rezultatom HDZ-a i njegovih koalicijskih partnera u prvome krugu lokalnih izbora, Sanader je u nastavku predizborne kampanje zaoštrio svoju retoriku koja svojim sadržajem dovodi u pitanje njegovu sliku demokratskog političara.

Sanaderova retorika iz kampanje podsjećala je na onu sa splitske Rive 2001. godine

Ne samo da se zadržao na općim političkim pitanjima s obzirom na koje se, po njegovome mišljenju, razlikuje HDZ i SDP, nego se odlučio na potpunu političku diskvalifikaciju političkih protivnika. Govoreći na predizbornom skupu u Dubrovniku, gdje je vrlo neizvjestan izborni rezultat za gradonačelnika, Sanader je 'obračun' između Dubravke Šuice (HDZ) i Andre Vlahušića (HNS –SDP) sveo na izbor između 'nas' i komunista. Pri tome treba naglasiti da je Andro Vlahušić član HNS, a da je ranije pripadao liberalima. Ovakvim vokabularom Sanader igra na kartu najnižih predrasuda za koje vjeruje da će polučiti uspjeh kod prosječnog birača. Ovakve kvalifikacije upućene SDP-u mogle bi se usporediti s označavanjem HDZ-a kao neoustaške, ekstremno nacionalističke stranke.

Zanimljivo je da je ovih dana na lokalnoj TV-Dalmaciji, Ljubica Vrdoljak (na ovim lokalnim izborima u Splitu nastupila je s nezavisnom listom i ušla u novi saziv Gradskog vijeća), svojedobna predsjednica splitske podružnice Pašalićeve stranke (u međuvremenu je raspuštena), upotrijebila retoriku identičnu Sanaderovoj. Na pitanje hoće li dati preporuku onim biračima koji su glasovali u prvome krugu izbora za njezinu listu za kojeg kandidata za gradonačelnika trebaju glasovati, ona je odgovorila: ako treba birati između komunista Ranka Ostojića i nezavisnog Željka Keruma, Vrdoljak preporučuje Keruma.

Je li slučajna ova podudarnost u predizbornom javnom nastupu Ive Sanadera i Ljubice Vrdoljak?

Nažalost, vjerojatno nije. Političko ponašanje Ive Sanadera u tijeku ove predizborne kampanje, ozbiljno dovodi u pitanje njegovu demokratičnost, državničko ponašanje i reformski potencijal. Dobro je nedavno ustvrdio Davor Butković, kolumnist Jutarnjeg lista, da je Sanader, došavši prije sedam godina na čelo HDZ-a i nešto kasnije na čelo hrvatske Vlade, napravio nekoliko značajnih političkih poteza (prihvatio suradnju s Haškim sudom, omogućio hapšenje Ante Gotovine, uspostavio suradnju s nacionalnim manjinama, prakticirao proeuropsku politiku s ciljem ulaska Hrvatske u Europsku uniju i u NATO) koji su doista bili doprinos unapređenju demokracije u hrvatskom društvu.

Međutim, promotreno iz današnje perspektive, pokazuje se da su neki od tih poteza učinjeni iz čisto pragmatičnih političkih razloga, naime, da bi se osigurala potrebna većina u Saboru. Isto tako, Sanader nije uspio, a možda nije ni želio, demokratizirati odnose unutar HDZ-a te svojim političkim ponašanjem u zadnje vrijeme samo potvrđuje tu činjenicu.

Tako će se na kraju pokazati da je Ivo Sanader bio velika zabluda hrvatske politike u zadnjih šest godina. Svojim prividnim demokratskim zaokretom i prividnim pozicioniranjem HDZ-a na desnom centru hrvatske političke scene, on je svojoj stranci omogućio sudjelovanje u vlasti. Međutim, način na koji je ta vlast bila prakticirana i stalno bježanje od rješavanja bitnih gospodarskih, kulturnih i političkih pitanja, pokazuje se vrlo pogubnim za budućnost hrvatskog društva.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi