SDP SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE

Zašto gasite život na škojima?

09.03.2010 u 12:55

Bionic
Reading

Predsjednik županijskog SDP-a Veljan Radojković i gradonačelnica Starog Grada Đurđica Plančić u prostorijama splitskog SDP-a održali su konferenciju za medije pod radnim naslovom 'Zašto gasite život na škojima'

Neposredan povod za njihov današnji istup u kojem su upozorili na dramatično loš položaj stanovnika otoka bilo je ukidanje važne trajektne linije između kopna i Hvara, ali i ukidanje dužobalne brodske linije. S te konferencije upućen je i upit Vladi zašto gasi život na otocima.

'Plašimo se da su sve mjere usmjerene na devastiranje prostora da bi ga se u nekom trenutku obezvrijeđenog prodalo strancima. Ako su biseri Jadrana, hrvatski otoci, cijena ulaska u Europu, tu cijenu nismo spremni platiti', izjavio je predsjednik županijskog odbora SDP-a Splitsko-dalmatinske županije Veljan Radojković.

Podsjetio je na činjenicu da aktualna vlast istovremeno provodi populacijsku politiku, a konkretnim potezima licemjerno odstupa od toga. Mladi napuštaju otoke i uskoro tamo više nitko neće živjeti. 'Vjerojatno je da se aktualna vlast po grčkom modelu odlučila da, u nedostatku proračunskih sredstava, proda neke od jadranskih otoka; jer to izvodimo kao zaključak nakon svega što se danas događa', zaključio je Radojković. Još je dodao da se tu ne radi o traktorskim prosvjedima i da će se dogoditi ono što nisu uspjeli realizirati ni Mlečani - s otoka će nestati autohtono stanovništvo.

Gradonačelnica Starog Grada Đurđica Plančić posebno je ogorčena na činjenicu da se odluke o ukidanju trajektnih i brodskih linija s otocima donose bez suradnje s otočanima. Na Hvaru konkretno djeluje koordinacija četiriju općina koje nitko ništa nije pitao. Postavila je i pitanje što su otoci, balast ili resurs. Nezadovoljni su i smanjenjem razine zdravstvene zaštite. 'Ovo sve govorim u ime svih političkih opcija na svim otocima, ne samo u ime SDP-a ili Hvara', dodala je Plančić.

Bilo je riječi i o situaciji s hotelskim poduzećem Sunčani Hvar, ali i o ne manje lošem stanju u Jelsi ili Starom Gradu. Stanje je zapravo toliko loše da je u došla u pitanje i priprema za narednu turističku sezonu. Radojković je na kraju rezimirao da je očito da ova vlast nema rješenja za propadanje i depopulaciju otoka.