PAPU ZANIMA GLAS NARODA

Zašto biskupi od vjernika kriju vatikansku anketu?

14.12.2013 u 08:25

Bionic
Reading

U pripremnom razdoblju za Sinodu o obitelji, koja će se održati iduće godine, Vatikan je diljem svijeta uputio posebnu anketu. Riječ je o anketi namijenjenoj vjernicima, kroz koju mogu izraziti mišljenja i stavove o obitelji, kao i brojnim drugim pitanjima te praksama u svojim župama i biskupijama. No ono što iznenađuje jest da Crkva i hrvatski biskupi, unatoč svesrdnoj podršci inicijativi U ime obitelji i hvalospjevima o uspjehu obiteljskog referenduma, o vatikanskoj anketi, ipak, šute

Naime, prema pisanju vjerskog portala Križ života, anketu je u Hrvatskoj na svojim internetskim stranicama objavila jedino Zadarska nadbiskupija.

'To ne iznenađuje i ne predstavlja presedan, barem što se tiče postupaka hrvatskih biskupa. Nisu slušali ni riječi pape Ivana Pavla II, zapravo nisu slijedili njegove poruke, pa zašto bi to činili u pogledu ovog drugog', smatra nekadašnji veleposlanik u Vatikanu Ivica Maštruko. Dodaje da biskupi odlučuju o načinima, postupcima i mjerama koje će poduzeti.

'Zadarski nadbiskup mns. Želimir Puljić vjerojatno se, s obzirom na funkciju predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije, osjeća obveznijim pa je to objavio narodu', napominje Maštruko.

Hrvatski biskupi 'papskiji od pape'

Po mišljenju don Ivana Grubišića, pri prešućivanju vatikanske ankete vjernicima zapravo je riječ o politici unutar Crkve i njezinoj diplomaciji. 'Nažalost, to je pitanje diplomacije Crkve i neslaganja sa silom pape Franje', kazao je don Grubišić, dodajući da anketu ni on nije pročitao pa sadržaj anketnih pitanja ne može analizirati.

Budući da anketa nije dospjela do većine vjernika, urednik od nedavno na internetu ponovno pokrenutog vjerskog magazina Križ života Hrvoje Cirkvenec objavio je skraćenu verziju vatikanskog upitnika, koji je moguće anonimno ispuniti.

'Sama anketa dosta je skraćena, no predstavili smo ključne stvari koje je Vatikan htio doznati od vjernika. Nakon što prikupimo odgovore, poslat ćemo ih predstavniku Vatikana, apostolskom nunciju u Republici Hrvatskoj mns. Alessandru D' Erricu, s ciljem da ga se upozori što biskupi ne rade, a trebali bi raditi. Ljudi kažu da se očito ne bave pravim temama, odnosno da se previše bave politikom', kaže Cirkvenec.
Pojašnjava da upitnik nije obvezujući pa ga stoga biskupi nisu dužni objaviti, no svakako je zanimljiv put upoznavanja s čime se vjernici suočavaju i o čemu bi biskupi trebali razgovarati. Austrija i niz drugih biskupija u Europi objavili su upitnik i on line skupili odgovore koje će proslijediti, no mi se želimo prikazivati 'papskijim od pape'.

'Očito je da upitnik neće biti objavljen ni na stranicama HBK-a niti biskupija, jer smatraju da se sve to riješilo referendumom. Propuštaju slijediti neke svjetske trendove i mislim da se Crkva ne bi trebala ponašati tako bahato', kaže Cirkvenec. Ocjenjujući da se kod nas sve svelo na 'problem homoseksualaca', ističe da je ipak glavni problem obitelji u tome 'što se sve svelo na pripreme za sakramente jer je vjeronauk prebačen u školu, čime je Crkva puno izgubila'.

'Dok Vatikan tom anketom namjerava u godinu dana obuhvatiti svijet jer želi doznati mišljenje vjernika, naši biskupi pokazuju potpunu nezainteresiranost, što dosta govori i o crkvenoj organizaciji. Očito da se radije bave politikom. Lakše je napisati priopćenje, nego pokrenuti proces jer to zahtijeva volju i angažman.

Kod nas papa dolazi svakih nekoliko godina, prikazujemo se kao velika katolička zemlja, uostalom, i prva smo zemlja u svijetu koja je uvela u Ustav brak kao životnu zajednicu muškarca i žene, no svi ti podaci jako dobro služe za zavaravanje. Prvenstveno mislim da Crkva zavarava samu sebe jer kad se pogleda izlaznost na referendum – to je manje od milijun ljudi, a u RH je četiri milijuna, što znači da svaki četvrti katolik nije izašao na referendum, odnosno nije poslušao poruke svojih biskupa', zaključuje Cirkvenec.