BERNARDIĆ SE BUNI

Zašto Bandić želi Vodoprivredu prodati 'za kikiriki'?

  • Autor: A.Ž.
  • Zadnja izmjena 17.05.2016 16:08
  • Objavljeno 17.05.2016 u 16:08
Milan Bandić

Milan Bandić

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

Zbog prodaje dionica Vodoprivrede Zagreb 'za kikiriki', gradski SDP je zatražio povlačenje Prijedloga zaključka o provođenju postupka za prodaju dionica u vlasništvu Grada Zagreba, kazao je šef zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić na konferenciji za medije uoči sjednice Gradske skupštine

Vodoprivreda je od strateške važnosti za Grad Zagreb jer obavlja djelatnosti obrane od poplave, sanacije klizišta i zimske službe te ima udjele u Zagrebačkim otpadnim vodama, podsjetio je Bernardić i upozorio da se tom prodajom Zagreb odriče visoke potencijalne dobiti: 'Od udjela u pročišćivačima, Zagreb se odriče potencijalne dobiti od 200 milijuna kuna do 2024. godine, a nakon toga 25 milijuna godišnje.

'Vodoprivredu se želi prodati za 14 milijuna kuna, za kikiriki, što je nepravedno prema građanima i od gradonačelnika tražimo da povuče ovu izuzetno štetnu odluku za Grad', poručio je Bernardić, a Milan Bandić je na zahtjev SDP-a, tvrdi SDP, već povukao točku dnevnog reda o prijedlogu izmjena o zakupu i kupoprodaji poslovnih prostora. Naime, ovom izmjenom bilo je predviđeno da gradonačelnik može bez obrazloženja poništiti natječaj o zakupu i prodaji ako nije zadovoljan rezultatom natječaja, što otvara prostora za još veće malverzacije, upozoravaju iz zagrebačkog SDP-a.

Bernardić se osvrnuo i na aktualnu temu oko odgojiteljica u dječjim vrtićima naglasivši kako je nedopustivo dopuštati raznim moćnicima da utjeruju strah u ovom društvu, svima i svakome. Pritiske je osudio i poručio da prijetnje treba anonimno prijaviti: 'Dosta je toga, dignimo glave i borimo se protiv nepravde, uvijek i svugdje!'

Što se pak tiče tržnice Borongaj, kazao je da su prikupili više od 1000 potpisa protiv 'deložacije' tržnice. Više od 300 obitelji koje tamo rade već 20 godina uredno plaćaju poreze i ispunjavaju sve obveze prema gradu i državi, upozorio je Bernardić i poručio: 'Ne smijemo dozvoliti da ih se jednostavno makne preko noći, potezom pera i to samo jer se nekom tako htjelo i jer neki u ovom gradu mogu sve, a neki baš ništa'.

S obzirom na to da će na sjednici Gradske skupštine biti govora o izvršenju proračuna za 2015. gdje je Bernardić napomenuo kako SDP već duže vrijeme upozorava da su investicije i prihodi od komunalnog doprinosa u padu i to s 280 milijuna kuna u 2013. godini na tek 120 milijuna kuna u ovoj godini, kazao je kako to znači da su investicije i više nego prepolovljene, a Zagreb ne koristi ni sredstva Europske unije budući da je udio tih sredstava u budžetu tek jedan promil, što je nedopustivo malo.

Bernardić je također naveo da je, u odnosu na plan 2015. godine, proračun pao za 400 milijuna kuna te se uz iste troškove manje prihoduje, što je neodrživo, a zastupnici SDP-a se zalažu za to da Zagreb treba imati jasan plan do 2040. godine usklađen s GUP-om, za nove investicije te povlačenje više sredstava iz fondova Europske unije kako bi se grad mogao kvalitetno razvijati.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!