TUPLJENJE ZUBA ZELENOJ AKCIJI?

Zašto Bandić nakon 23 godine ukida 'Zeleni telefon'?

19.01.2016 u 16:12

Bionic
Reading

Iako je 'Zeleni telefon' u 23 godine zaprimio i obradio više od 23.000 prijava i čiji je sustav primjer dobre prakse te ga preuzima cijela regija, Zagreb je prestao financirati projekt koji kritizira i pokušava utjecati na negativne postupke građana, ali i Gradske uprave, upozorila je u utorak Zelena akcija

Predsjednik te udruge Bernard Ivčić na konferenciji za novinare istaknuo je da je rad 'Zelenog telefona' projekt kojim se ukazuje na manipulacije u sustavu prostornog planiranja i zaštite okoliša, gospodarenju otpadom, prenamjeni zemljišta i sl., čime se otvoreno konfrontira s politikom gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.

'U listopadu 2014. objavili smo priopćenje gdje smo reagirali na pokretanje istrage od strane USKOK-a protiv osam dužnosnika Grada Zagreba zbog ilegalnog ispravka Generalnog urbanističkog plana, tada smo zatražili da se istraga proširi i na gradonačelnika jer smatramo da je on to morao znati', istaknuo je.

To su razlozi, smatra Ivčić, da se nakon 21 godinu kontinuiranog pružanja financijske podrške, koja se zadnjih nekoliko godina prepolovila na 150.000 kuna, prošle godine potpuno ukinula.

Ivčić je kazao kako se mora pronaći način komuniciranja koji neće biti podložan 'samovolji nekim proizvoljnim interesima pojedinih dužnosnika ili institucija čiji rad Zelena akcija propituje i kritizira'. Kazao je kako je sam Bandić nekada radio na 'Zelenom telefonu' čime ga je i promovirao.

'Međutim, kada je gradonačelnik pogodovao različitim sumnjivim investitorima 'Zeleni telefon' je upozorio na manipulacije u sustavu prostornog planiranja i zaštite okoliša. Također je zbog akcije za zaštitu Varšavske ulice 2010. godine ta udruga izgubila potporu Gradske uprave, koja je pod pritiskom javnosti vraćena, no od tada se potpora umanjila za više od 50 posto', upozorio je Ivčić.

Istaknuo je da je udruga 2015. godine temeljem raznih poreza i prireza na račun grada uplatila oko 186.000 kuna.

'Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet' postupak ukidanja potpore je obrazložio pozivajući se na 'Uredbu o financiranju udruga', koju 'Zelena akcija' i podržava, no upozorava kako se ta uredba ne smije zloupotrebljavati, pojasnio je Ivčić.

'Mi smo financiranje zatražili u prosincu 2014., a ova Uredba je stupila na snagu 2015. te se ne može primjenjivati retroaktivno', kazao je.