najveći broj katolika

Zaređen novi subotički biskup, hrvatski svećenik Slavko Večerin

14.11.2020 u 19:31

Bionic
Reading

Subotička biskupija, crkveno područje s najvećim brojem katolika u Srbiji, dobila je u subotu novoga biskupa, hrvatskog svećenika mons. Slavka Večerina

Subotička biskupija je po broju vjernika i svećenika najveća, i zato nam je i odgovornost velika. Mi smo kao grad na Gori, moramo dobro svijetliti da bi nas drugi uočili“, rekao je u izjavi hrvatskim medijima novoizabrani biskup.

Svečana misa na kojoj je Večerin zaređen održana je u subotičkoj Katedrali svete Terezije Avilske u nazočnosti poglavara susjednih biskupija, papskog nuncija, predstavnika Hrvatske biskupske konferencije i drugih kršćanskih crkava u Srbiji.

„Članovi smo Katoličke Crkve u Srbiji, sa svom našom različitošću koja nam daje bogatstvo, ali znaš i sam dobro, koja rađa i poteškoće. Znamo tko smo. Ja sam Mađar, ti si Hrvat. I još mnogo drugih naroda se izjašnjava kršćanima na ovim prostorima. Ne odričimo se svog jezika, svoje kulture, to razvijajmo i podržavajmo pod svaku cijenu. Želimo to održati na životu, jer smo ovdje rođeni, nismo migranti ili doseljenici, ovdje imamo svoje korijene. Ovo je naša domovina ili očevina“, rekao je u svojoj propovijedi obraćajući se budućem biskupu glavni zareditelj zrenjanski biskup Ladislav Német.

Glavni tajnik Hrvatske biskupske konferencije Krunoslav Novak je u povodu ređenja novoga subotičkog biskupa rekao da oni vode brigu o katoličkim vjernicima u Srbiji „u smislu posebnog praćenja, kao i pružanja različitih oblika pomoći, koje će pridonijeti rastu božjega kraljevstva i na ovim prostorima“.

Ređenje novoga biskupa s pozornošću je praćeno u hrvatskoj zajednici u Srbiji.

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić koja je prisustvovala svečanosti rekla je da su Hrvati u Vojvodini i Srbiji čvrsto povezani s Katoličkom Crkvom, te da su njihovi život i djelovanja snažno isprepleteni kroz stoljeća.

„Očekujem i vjerujem u tom smislu da će novi biskup nastaviti praksu njegovanja suradničkih odnosa na dobrobit crkve i cijele zajednice“, navela je ona.

Slavko Večerin rođen je u Subotici 1957., a za svećenika Subotičke biskupije zaređen je 1983.

Prema popisu iz 2011. oko 357.000 građana Srbije katoličke je vjeroispovijesti.

Najveći broj njih, oko 290.000, živi na sjeveru Vojvodine, u Subotičkoj biskupiji koja taj status ima od 1968.