POTVRĐENO TPORTALU

Zaražen djelatnik Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Splitu - i on je bio na velikoj svadbi

07.07.2020 u 14:11

Bionic
Reading

Među četrnaest novooboljelih osoba pozitivnih na COVID infekciju na području Splitsko-dalmatinske županije, o kojima je izvijestio Stožer civilne zaštite, nalazi se i jedan zaposlenik Nastavnog zavoda za javno zdravstvo - potvrđeno je tportalu

Kao i preostalih jedanaest od ukupno četrnaest zaraženih, i on je bio prisutan na jednom vjenčanju na kojemu se nalazilo preko stotinu osoba i koje se pokazalo kao žarište zaraze. Dosad je testirano pedeset ljudi i očekuju se novi pozitivni, a dodatni problem predstavlja podatak da je jedan od zaraženih neposredno nakon toga imao još jedno vrlo široko obiteljsko druženje.

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo u samoizolaciju su zasad poslana četiri zaposlenika za koje je procijenjeno da bi mogli predstavljati bliske kontakte.

'Proveli smo epidemiološke mjere, izolirali i testirali kontakte. Da, naš zaposlenik bio je u kontaktu s oboljelim na spomenutom vjenčanju, pa se i on pokazao pozitivnim', kazala je za tportal ravnateljica ovog zavoda Željka Karin.

'Dakako, osim kontakata na radnom mjestu treba voditi računa i o privatnim kontaktima', dodala je Karin. Upozorila je građane da vode računa o epidemiološkim mjerama, a prije svega izbjegavaju veća okupljanja u zatvorenom prostoru, gdje je mogućnost zaraze očigledno znatno veća.

'Oboljeli su uglavnom mlađe životne dobi, ali imamo i dvoje starije dobi. Za sada nije takva eskalacija da bi se razmišljalo o zabrani okupljanja, ali ako nastavi s eskalacijom, vjerujem da će Nacionalni stožer dati smjernice. Ako se nastavi, morat ćemo to zaustaviti', rekla je Karin na konferenciji za novinare u utorak.

  • +8
Željka Karin, koronavirus u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Prema najnovijem izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, od ukupno 166 obrađenih testova s područja Splitsko dalmatinske županije danas je 14 novooboljelih osoba pozitivnih na COVID infekciju. Deset osoba je iz Splita, te po jedna iz Dugopolja, Podstrane, Trogira i Makarske. Od ukupnog broja danas novooboljelih osoba 12 ih se dovodi u vezu sa svadbenim okupljanjem od prije nekoliko dana, dok se dvije osobe ne dovode u vezu sa spomenutim događajem. Svi novooboljeli epidemiološki su obrađeni, a njihovi kontakti se obrađuju. U samoizolaciji se nalazi 160 osoba, a nijedna covid pozitivna osoba ne nalazi se na bolničkom liječenju u KBC u Split.

  • +3
Split: život s koronom Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Petranović

U prethodnim danima, dok su se diljem Hrvatske pojavljivala žarišta, ova županija u prosjeku je bilježila tek jedno ili dvoje oboljelih, i to mahom povezanih s događajima izvan županije.