bih

Zaraza koronavirusom potvrđena i u Srebrenici

10.04.2020 u 11:10

Bionic
Reading

Prvi slučaj zaraze koronavirusom zabilježen je i u Srebrenici, jednom od rijetkih mjesta u Bosni i Hercegovini gdje do sada nije bilo oboljelih, potvrdio je u petak ministar zdravstva Republike Srpske Alen Šeranić

Zaraženi u Srebrenici jedan je od 16 slučajeva otkrivenih za protekla 24 sata tijekom testiranja nešto više od 400 uzoraka na Kliničkom centru u Banjoj Luci. U laboratoriju u Sarajevu istodobno je testirano 66 uzoraka, a svi su bili negativni na virus SARS-CoV-2.

Ukupan broj zaraženih u BiH do petka je tako dosegnuo 875, a broj smrtnih slučajeva povezanih sa zarazom povećan je na 36, nakon što je protekle noći u Banjoj Luci preminula 62-godišnja žena koja je bila teži kronični bolesnik.

Zdravstvene ustanove u BiH registrirale su 118 osoba kao oporavljene od bolesti COVID-19. Entitetska ministarstva zdravstva tvrde kako imaju dovoljno testova na koronavorus te nastoje pojačati intenzitet testiranja kako bi se kontroliralo širenje zaraze.

Istodobno pokušavaju pribaviti dodatnu zaštitnu opremu, a u Banju Luku je u četvrtak stigao kontigent pomoći iz Rusije. Uz medicinsku opremu tamo je stigla i skupina ruskih vojnika čija je zadaća, kako su ustvrdili, pomoći pri dezinficiranju zdravstvenih ustanova i okoliša.

'Gdje ovi ljudi izvrše dezinfekciju prostorija ili otvorenog prostora poslije toga ta mjesta izgledaju kao da tu nije ni bilo koronavirusa', kazao je novinarima član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u banjolučkoj zračnoj luci kamo je stigao kako bi osobno dočekao zrakoplov iz Rusije kojim su dopremili opremu i vojnike.

Dodik je najavio i kako idućeg tjedna očekuje pomoć za Republiku Srpsku iz Mađarske. Dodao je kako je Mađarska 'jedna od najbolje organiziranih država' u borbi s koronvirusom te je hvalio njezina premijera Viktora Orbana, koji je u Europi na udaru kritika da borbu protiv epidemije koristi kako bi učvrstio svoju autoritarnu vlast.