ČAK 54.000 ZAHTJEVA

Trut upozorava na muljanja s računima za smještaj kako bi se došlo do propusnice: Sobu plaćaju 10 eura, to je prevara

22.12.2020 u 10:51

Bionic
Reading

Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova i Šef civilne zaštite u razgovoru za N1 kazao je kako je do 10 sati danas zaprimljeno 54.000 zahtjeva za propusnice.

"Od tih 54.000 obrađeno je 60 posto, a od toga je odobreno 60 posto, dok je 40 posto odbijeno", kazao je Trut za N1.

Najviše se zahtjeva odnosi na odlazak na i s radnog mjesta, oko 80 posto, kaže sugovornik. Dio zahtjeva odnosi se na odlazak liječniku, na operaciju... u drugu županiju. Dio, dakako, ide na ostale zahtjeve.

Kako teče proces za one koji su uplatili hotelski smještaj?

"Takve propusnice odobrava Ravnateljstvo civilne zaštite. Primili smo oko 4.000 takvih zahtjeva, iz posebnih kategorija, ne samo hotelski smještaj... Te zahtjeve restriktivno pregledavamo, moraju biti dobro dokumentirani. Ako govorimo o hotelskom smještaju, treba priložiti potvrdu o plaćenom smještaju. No, ako postoji sumnja u fiktivni račun, on se dodatno provjerava", kaže Trut i dodaje da je već bilo takvih slučajeva.

"Kad netko navede da je platio sobu za 10 eura, to nije cijena adekvatna tržištu, vjerojatno je fiktivan račun", kaže Trut.

Šef civilne zaštite dalje kaže kako na obradi zahtjeva radi oko 500 ljudi te da za zahtjev koji je jednostavan treba 2-3 minute, no da za one zahtjevnije i one upućene mailom, treba nešto više vremena.

Pozvao je sve koji trebaju propusnicu da pročitaju najčešća pitanja i odgovore te da ne opterećuju sustav ako nema potrebe.