PRIJETI NAPULJSKI SCENARIJ?

Zaprešiću zabrana odlaganja otpada, zatvara se i Jakuševac?

07.10.2013 u 15:23

Bionic
Reading

Zaprešić, Trogir i Pazin nakon 15. listopada, po svemu sudeći, ostat će bez odlagališta za miješani komunalni i drugi otpad. Naime, na adrese tamošnjih komunalnih poduzeća stigla su rješenja inspekcije Ministarstva zaštite okoliša i prirode kojima im se zabranjuje gospodarenje otpadom, a slična sudbina očekuje i druge gradove, pa čak i Zagreb

Kako su pojasnili u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode, komunalna društva u ovim gradovima uopće nisu imala dozvolu za gospodarenje otpadom, nijedna od lokacija na kojima se nalazi odlagalište nije započela sa sanacijom te su na odlagalište, osim miješanog komunalnog otpada, odlagao i industrijski otpad i druge vrste otpada. Za komunalno poduzeće Zaprešić d.o.o. utvrđeno je da nema dozvolu za gospodarenje otpadom te nije započeto sa sanacijom. Komunalno poduzeće Trogir Holding d.o.o. iz Trogira također nema dozvolu za gospodarenje otpadom, nije započeto sa sanacijom, a na odlagalištu se odlaže i proizvodni otpad iz brodogradnje. Komunalno poduzeće Usluga d.o.o. iz Pazina nema dozvolu za gospodarenje otpadom, a rok za dostavu dokumentacije potrebne za njeno izdavanje bio je 30. lipnja 2013. U nadzoru je također utvrđeno da nije započeto sa sanacijom.

'Želimo poslati poruku da je osnova za uspostavljanje održivog sustava gospodarenja otpadom poštivanje zakona. Nema tolerancije da se nešto propisuje, a da se na terenu provodi nešto drugo', kazao je pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode za inspekcijske poslove Goran Heffer.

Prvi na udaru 'politike bez tolerancije' su Zaprešić, Trogir i Pazin, no u ministarstvu najavljuju rješenja i za druge gradove, no nisu htjeli otkriti koje. Jedan od njih mogao bi biti i Zagreb s obzirom na to da Jakuševec Ministarstvo zaštite okoliša vodi kao ilegalno odlagalište.

'Nema više imaginarnog tolerantnog prostora. Vremena za prilagodbe više nema i moramo krenuti u dosljednu primjenu zakona. Nema cjelovitog sustava ukoliko ne riješimo odlagališta. Dok god bude moguće ilegalno odlagati, bez da se poštuju standardi koji uvjetuju kako se i pod kojim uvjetima može odlagati, neće biti ni uvođenja sustava odvajanja na kućnom pragu. Najjednostavnije i najjeftinije je naplatiti od građana cijenu sakupljanja otpada i odložiti otpad na livadu. No ne smijemo zaboraviti da je cijena od građana naplaćena, da nije provedena sanacija, da je odloženo na nelegalan način i da će taj trošak u konačnici opet platiti građani', kazao je resorni ministar Mihael Zmajlović

I zatvaranje odlagališta u konačnici bi mogli platiti građani, no Zmajlović tvrdi da je odgovornost na lokalnoj samoupravi. 'Nema razloga da se dogodi napuljski scenarij. Odgovorna je lokalna samouprava i komunalna poduzeća. Ovakvo stanje i pravila koja se moraju poštivati postoje više od 10 godina. Građani zbog ovog ne smiju stradati. Na odlagalištima i onima koji skupljaju otpad je da se snađu', rekao je Zmajlović, zapitavši se pritom gdje je nestao novac koji je trebao biti usmjeren na sanaciju odlagališta.

Ministarstvo, dodao je, nije tu da im nađe rješenje, no ipak je kazao da pojedine tvrtke u kratkom roku mogu ishoditi dozvole za gospodarenje otpadom, dok se u drugim slučajevima privremeno može odlagati na odlagališta koja imaju dozvolu.

Ukoliko se pak lokalni čelnici i komunalne tvrtke ogluše na rješenja inspekcije, prijeti im i kaznena odgovornost. Naime, kazne su do dvije godišnje bruto plaće za fizičke osobe i do 10 godišnjih bruto plaća za odgovorne osobe.