UZ ZAŠTITU OKOLIŠA

Zaprešiću ukinuta zabrana odlaganja otpada

18.10.2013 u 21:52

Bionic
Reading

Desetak dana nakon što mu je zabranila odlaganje otpada, inspekcija zaštite okoliša danas je Komunalnom društvu Zaprešić izdala dozvolu za gospodarenje otpadom kojom se omogućuje odlaganje miješanog komunalnog otpada na toj lokaciji

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode priopćilo je danas kako je inspekcijski slučaj u tom slučaju okončan, te izvijestilo da je zaprešićkoj komunačnoj tvrtki ponovno dopušteno odlaganje miješanog komunalnog otpada uz uvjet primjene mjera zaštite okoliša.

Zbog nedostatka dozvola za odlaganje otpada, inspekcija zaštite okoliša je 7. listopada zabranila djelatnost gospodarenja otpadom i odlaganje svih vrsta otpada komunalnim poduzećima u Zaprešiću, Pazinu i Trogiru, a ta su rješenja na snagu stupila 15. listopada.

Dan poslije Ministarstvo je ukinulo zabranu pazinskom komunalnom poduzeću "Usluga", nakon što je inspekciji dostavljena valjana dozvola za odlaganje otpada na odlagalište Jelenčići Va Pazin. Od tada se otpad prevozi na novo odlagalište, "Usluga" nastavlja s poslovima njegova odlaganja.

Za slučaj odlagališta otpada Plano u blizini Trogira, resorni ministar Mihael Zmajlović nedavno je kazao kako neće biti popuštanja, jer odlagališta moraju imati dozvole usklađene s Pravilnikom o uvjetima i načinu rada na odlagalištima.

Ministarstvo je 9. listopada zabranilo rad i odlagalištima u Zagrebu (Jakuševec) i Koprivnici (Piškornica), a po nalogu inspekcije će komunalnim poduzećima koje su tamo odlagale otpad od 21. listopada biti zabranjeno odlaganje svih vrsta otpada osim miješanog komunalnog.

Ova dva rješenja, kao i tri upućena 7. listopada, rezultat su pojačanih nadzora nad svim dionicima u sustavu gospodarenja otpadom koje inspekcija Ministarstva provodi od početka ove godine.

Ministarstvo tvrdi kako su rješenja usmjerena na zabranu odlaganja i nužnost sanacije odlagališta jedini pravi motiv komunalnim poduzećima i lokalnoj vlasti da smanje količinu otpada koju odlažu, uvedu odvojeno prikupljanje, recikliranje i oporabu, te usklade naplatu odvoza otpada sa zakonom.