MINISTARSTVO ZATVORILO SMETLIŠTA

Zaprešiću, Trogiru i Pazinu prijete tone smeća

07.10.2013 u 10:56

Bionic
Reading

Prijeti li ekološka katastrofa Zaprešiću, Pazinu i Trogiru? Naime, na adrese komunalnih poduzeća u ovim gradovima stiglo je rješenje Inspekcije zaštite okoliša iz resornog ministarstva prema kojem im se zabranjuje obavljanje djelatnosti gospodarenja otpadom, odnosno zabranjuje se odlaganje svih vrsta otpada, uključujući i miješani komunalni otpad, a sve zato što nemaju važeće dozvole za odlaganje i već godinama nisu pokrenuli sanacije odlagališta

Kako doznaje Jutarnji list, komunalne tvrtke Zaprešić d.o.o., Usluga d.o.o. i Trogir Holding, koje upravljaju odlagalištima otpada u Zaprešiću, Pazinu i u Planom pokraj Trogira, uopće nemaju dozvolu za gospodarenje otpadom, odnosno ne ispunjavaju zakonske kriterije za tu djelatnost, a iako su gradovi godinama najavljivali kako kreću sa sanacijom, to se još nije dogodilo.

Ako je poznato da svaki građanin Hrvatske dnevno proizvede kilogram otpada, ispada da bi uskoro Zaprešić i njegovu okolicu dnevno moglo zatrpati oko 60 tona smeća, Trogir s okolicom oko 14 tona smeća, dok bi Pazin mogao biti okupiran sa 10 tona smeća.

Osim Trogira, Pazina i Zaprešića, rješenja sa zabranom odlaganja svih vrsta otpada može očekivati još 15-ak gradova u Hrvatskoj.

Gradovi sada imaju rok od 15 dana da pronađu način kako će i gdje odlagati otpad. Jedini način je dogovor sa susjednim općinama ili županijama koje imaju ispravna odlagališta. Naravno, mala je vjerojatnost da će taj dogovor biti besplatan. A ako ne izvrše što im je naloženo, kazne mogu biti sljedeće: do dvije godišnje bruto plaće za fizičke osobe i do 10 godišnjih bruto plaća za odgovorne osobe.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.