NESREĆA NA DUNAVU

Zapovjednik broda Linz platio kaznu i nastavio put

17.12.2013 u 22:34

Bionic
Reading

Zapovjedniku njemačkog broda "Linz", koji je u noći s nedjelje na ponedjeljak skrivio nesreću na Dunavu kod Aljmaša u kojoj su ozlijeđena trojica vukovarskih ribara, izrečena je kazna od devet tisuća kuna koju je u cjelosti uplatio, pa mu je dozvoljen nastavak plovidbe, izvjestilo je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

Očevidom koji je kasno sinoć, nešto prije ponoći na mjestu nesreće obavili djelatnici vukovarske Kapetanije koja je nadležna za hrvatski dio rijeke Dunav, utvrđeno da je brod gurač "Linz" koji je plovio pod njemačkom zastavom kod Aljmaša, udario u čamce na privezištima izvan plovnoga puta, a što je, kako se navodi u priopćenju, utvrđeno analizom rute kretanja sastava plovila, kao i fotodokumentacijom dobivenom putem AIS sustava.

U nesreći je oštećeno sedam plovila, a ozlijeđena su tri vukovarska ribara koja su bila na plovilima i koje je zapovjednik njemačkog broda prihvatio na palubu do dolaska policijskih službenika. Ozlijeđeni ribari nakon pružene medicinske pomoći prevezeni su u daljsku policijsku postaju gdje su djelatnicima Kapetanije dali izjave o nesreći i podatke o njihovim plovilima koja su pretrpjela oštećenja.

Iz Ministarstva pomorstva također ističu kako je analizom rute kretanja vidljivo da je njemački brod skrenuo s plovnog puta i kretao se brzinom većom od uobičajene.

Iz vukovarske kapetanije ocjenjuju kako je njemački brod skrenuo s rute plovidbe uslijed nepovoljnih vremenskih prilika i magle te oslanjanja kapetana u plovidbi uglavnom na radar.

S obzirom da se ispred broda nalazilo šest barži za prijevoz tereta, posloženih u dva reda, kapetan najvjerojatnije nije niti vidio plovila vukovarskih ribara koja su se nalazila izvan plovnoga puta, navode iz Kapetanije.