U MIRKOVCIMA

Zapaljen štand Stožera protiv ćirilice

22.11.2013 u 14:41

Bionic
Reading

U vinkovačkoj gradskoj četvrti Mirkovci zapaljen je drveni štand, na kojem su volonteri Stožera za obranu hrvatskog Vukovara prikupljali potpise za raspisivanje referenduma koji je inicirao Stožer radi promjene zakonske odredbe o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina.

Vukovarsko-srijemska policija potvrdila je kako je nepoznata osoba noćas zapalila štand Stožera u Mirkovcima, te se očekuje policijski očevid.

Prema onom što su novinari mogli vidjeti štand je polit zapaljivom tekućinom i zapaljen te je nagorio njegov gornji dio.

Želimir Car iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara rekao je kako im nije jasno koji je uzrok paljenju štanda, dodajući kako popisivači koji su prikupljali potpise nisu nikoga izazivali, a čak su uklonjeni i plakati Stožera.

Potpisi za raspisivanje refrenduma u organizaciji Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, prikupljaju se od 17. studenoga do 1. prosinca na oko 2.000 mjesta diljem Hrvatske.

Stožer predlaže izmjene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina po kojem bi pripadnici nacionalne manjine pravo na uporabu svog jezika i pisma imali ako čine najmanje 50 posto, a ne kao dosad trećinu stanovništva grada ili općine.

Štand u Mirkovcima jedinio je mjesto za skupljanjem potpisa u toj vinkovačkoj četvrti.

Mirkovci su tijekom Domovinskom rata bili jedno od jakih uporišta bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba iz koje su napadani Vinkovci.