'PONOS I PREDRASUDE'

Zapadni stručnjaci popljuvali nevidljivog iranskog lovca: Pa to je dječja igračka iz 80-ih!

25.04.2017 u 06:51

Bionic
Reading

Iranska obrambena industrija prikazala je prošlog tjedna tijekom zrakoplovne izložbe u Teheranu predsjedniku Hasanu Ruhaniju prvi domaći lovac pete generacije F-313 Qaher, čija bi letna ispitivanja trebala početi uskoro. Iranci tvrde kako je riječ o najnaprednijem lovcu tehnologije stealth, no većina zapadnih stručnjaka ismijala je letjelicu usporedivši je s modelima igračaka iz 80-ih godina prošlog stoljeća

Kako javljaju svjetski mediji, iranski ministar obrane Husein Dehkan najavio je kako će ovaj lovac jednosjed uskoro biti u potpunosti dovršen te kako uskoro započinju opsežna ispitivanja letnih svojstava aviona.

Iranski predsjednik Hasan Rohani prilikom premijere lovca pohvalio je zrakoplovne inženjere zaslužne za izradu Qahera, dodajući pritom kako njegova zemlja 'ne treba dozvolu da ojača svoje obrambene potencijale'.

Razvoj prvog iranskog lovca smanjene vidljivosti započeo je u veljači 2013., kad je iranskom čelništvu tijekom obljetnice Islamske revolucije promovirana maketa Qahera u prirodnoj veličini.

Iranski lovac je odmah nakon premijere privukao pažnju zapadnih stručnjaka koji su zbog niza detalja ustvrdili kako se radi o maketi budući da prikazani avion ima premalen kokpit za dimenzije prosječnog pilota te oveći radarski presjek što, unatoč površine letjelice koja kopira stealth dizajn, upućuje na to kako bi u stvarnosti letjelica i te kako bila vidljiva na radaru.

Zapadni zrakoplovni konstruktori su, također, zamijetili premaleni nos zrakoplova u kojeg je nemoguće instalirati suvremeni radar, a skrenuli su i pozornost na nedostatak HUD zaslona za projekciju navigacijskih informacija koji je standard kod modernih zrakoplova. U konačnici, svoje sumnje u iranski lovac prisnažili su činjenicom kako avion uopće nije poletio i prikazao vojnom vrhu mogućnosti, već je samo taksirao po pisti bez uzlijetanja.

Tijekom premijere iranski vojni vrh je ostao zakinut za letne karakteristike novog lovca Izvor: Društvene mreže / Autor: Ali Javid

Analizirajući novi iranski avion, stručnjaci su zamijetili i odveć male usisnike zraka na gornjoj površini trupa s obje strane kabine koja otvara sumnju u njegovu učinkovitost tijekom leta u velikom napadnom kutu. Veličina tih ulaza za zrak podiže i sumnju je li zrakoplov uopće u stanju bez poteškoća letjeti horizontalno pri nadzvučnim brzinama.  

Stoga ne čudi kako je većina zapadnih stručnjaka prikazani model nazvala šalom i prijevarom, uspoređujući ponos iranske zrakoplovne industrije s modelima igračaka iz 80-ih godina prošlog stoljeća. Svoje sumnje aeronautički inženjeri prisnažili su analizama dostupnih snimaka Qaherova leta za koje tvrde kako je na njima demonstriran let makete na radioupravljanje.

Inače, Qaher je nakon iranskog HESA Shafaqa već drugi iranski proizvod zrakoplov koji neuspješno pokušava savladati naprednu zrakoplovnu tehnologiju kopirajući gotovo u potpunosti trupove postojećih zapadnih lovaca.

Shafaq, koji je javno predstavljen 2007., zapravo je kopija američkog lovca F-5 koji je Iran još 1965. kupio od Sjedinjenih Država. Bez obzira na kašnjenje od pedesetak godina, iranske inženjere nije spriječilo da iranskom vrhu predstave plod visoke iranske tehnologije, iako je Shafaq u potpunosti preslika lovca iz 60-ih godina prošlog stoljeća, s izuzetkom dodatnog vertikalnog stabilizatora.