odgoda

Zamjenik premijera: Poljski predsjednički izbori najranije u lipnju

07.05.2020 u 09:58

Bionic
Reading

Predsjednički izbori u Poljskoj održat će se najranije u lipnju, rekao je zamjenik premijera Jacek Sasin u četvrtak, dan nakon što je donesena odluka da će se odgoditi izbori koji su trebali biti održani 10. svibnja

'Najraniji mogući datum je lipanj', rekao je Sasin za privatni radio RMF FM.

Donji dom parlamenta trebao bi u četvrtak glasati o zakonu koji bi omogućio održavanje izbora dopisnim načinom. Očekuje se da će zakon koji je doživio velike kritike biti odobren.

Kritičari se boje da bi na brzinu pripremljeno dopisno glasanje moglo ne ispuniti kriterije za poštene i demokratske izbore. Navode se i strahovi za javno zdravlje s obzirom na pandemniju koronavirusa.

U srijedu navečer predsjednik stranke na vlasti Pravo i pravda (PiS) Jaroslaw Kaczynski i njegov koalicijski partner Jaroslaw Gowin objavili su da su izbori koji su se trebali održati 10. svibnja odgođeni i da se još ne zna datum kada će se održati.

Izbori se neće održati tog datuma a predsjednica donjeg doma objavit će 'prvi mogući datum' za nove izbore, rekla su ta dvojica u zajedničkoj izjavi na Twitteru.

PiS je htio organizirati izbore čim prije kako bi, tvrde analitičari, zajamčio pobjedu predsjednika na odlasku Andrzeja Dude koji je bio član PiS-a.

Lijeva i centristička oporba oštro su kritizirali PiS-ovo stajalište zbog javnozdravstvenih razloga u prilikama epidemije. PiS je uzvratio prijedlogom o dopisnom glasovanju svih birača.