ZANIMLJIVO U SABORU

Izglasan proračun za 2019., pogledajte kako su glasali donedavni SDP-ovci

03.12.2018 u 10:26

Bionic
Reading

Nakon burnih rasprava prošli tjedan saborski zastupnici glasali su o amandmanima na proračun. Iako se očekivalo da se zastupnici danas izjasne i o Zakonu o udomiteljstvu, koji je izazvao prijepore između HDZ-a i HNS-a, o njemu se nije glasalo

Da ga nema na dnevnom redu za glasanje primjetio je SDP-ov Arsen Bauk, a kada je za to upitao predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića rečeno mu je da će se glasati kada se za to steknu uvjeti.

Glasanje je najvljeno i za ovaj, ali i sljedeći petak.

Problem se stvorio i kada se krenulo glasati jer je HNS-ov Milorad Batinić ostao bez kartice za elektronsko glasanje. Stoga je jedini morao glasati rukom, a je li za ili protiv zakona signalizirao je palcem prema gore ili palcem prema dolje.

‘Kada mi glasamo ruku diže i kolega Batinić no ne znamo je li za, protiv ili suzdržan’, upozorio je Maras no umirio ga je Jandroković kazavši da su signali dogovoreni već ranije.

  • +19
Sabor glasuje o Državnom proračunu za 2019. godinu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Zastupnici su većinom glasova podržali rebalans proračuna za 2018., a uoči samog glasanja o amandmanima za proračun za 2019. zatražena je stanka.

Prije same stanke predsjednik Bandićevog Kluba Robert Jankovics javio se za riječ te poručio da povlači svoj amandman o besplatnim udžbenicima jer su dobili garancije da će to pitanje biti riješeno do iduće školske godine.

Pernar izbačen

Vladajući su redom odbijali oporbene amandmane, no u jednom trenutku za govornicu je, bez da je dobio pravo glasa, stao Ivan Pernar (Živi zid) i počeo govoriti kako javnost ne zna o čemu se glasa. Odmah je reagirao predsjednik Sabora Gordan Jandroković te pozvao stražu da ga udalji iz sabornice.

'Sramota je ovo! I ponašanje prema meni je sramota', rekao je Pernar odlazeći sa govornice dok mu je straža pokazivala put iz sabornice.

Zastupnici su odbili Baukov amandman na proračun kojim je on tražio dodatna sredstva za navijačke rekvizite za Ured predsjednice.

Protiv amandmana glasalo je 69 zastupnika, a podržala su ga 23 zastupnika. Među onima koji su podržali Bauka, ako su točne pozicije u sabornici, bili su i nezavisni Tomislav Saucha te HNS-ov Stjepan Čuraj. Most se kod glasovanja nije izjašnjavao.

Vladajuća većina odbila je sve oporbene amandmane, no uoči samog glasanja o proračunu stanku je zatražio SDP-ov Davor Bernardić.

‘Želimo upozoriti na efekt koji će na proračun imati stanje u Uljaniku i Trećem maju. Hrvatska garantira svojim jamstvima’, rekao je Bernardić.

‘Vama je to smiješno, kao što vam je smiješna afera Borg. Nije smiješno radnicima koji odlaze iz Hrvatske’, dodao je.

Stanku je zatražio i HDZ-ov Ivan Šuker, koji je napomenuo da je jamstva za Uljanik dala SDP-ova Vlada. ‘Vlada mora platiti jamstva koja je dao netko drugi i mora naći za plaće’, rekao je Šuker.

Nakon toga opomene su zaradili SDP-ovi Davor Bernardic i Arsen Bauk jer su zloupotrebili povredu poslovnika.

‘Spomenuli ste SDP-ovu Vladu. Brodogradnja je bila u resoru Ministarstva gospodarstva, a na čelu njega su bili vaši koalicijski partneri - Radimir Čačić i Ivan Vrdoljak’, dobacio je HDZ-ovcima Bauk.

Zastupnici su sa 79 glasova za, 45 protiv i jednim suzdržanim izglasali proračun za 2019. Za proračun su glasali i Zdravko Ronko i Mario Habek koji su napustili SDP, dok je suzdržana bila Milanka Opačić.

Nakon glasovanja oporba se još jednom pobunila da građani nisu znali o čemu se glasa. Amandmane protiv kojih je glasao HDZ pobrojao je Mostov Nikola Grmoja no s obzirom da je prekoračio vrijeme dobio je opomenu. Odgovorili su mu HDZ-ovi Ivan Šipić i Miro Kovač, no s obzirom da su zloupotrijebili povredu poslovnika i oni su dobili opomene.

‘Trebalo bi osmisliti nagradu za igrokaz i dobili bi je Grmoja i Bulj’, poručio je Kovač prije nego što je dobio opomenu.